Poppunkers Call It Off spelen sterk onderonsje in The Rambler

Liefde voor het genre wordt vertaald naar het podium

Tekst: Roy Verhaegh ,

Was er eerst nog de band Glasses & Mustaches die in Eindhoven aan populariteit won, tegenwoordig doet de band die hier uit voortgekomen is het beter. We hebben het natuurlijk over Call It Off, de poppunk-supergroep bestaande uit leden van Glasses & Mustaches, maar ook Vineyard. Hun onlangs uitgebrachte EP ‘Lovers’ laat al heel toepasselijk horen dat de mannen een zekere liefde voor de poppunk delen. Kan die liefde vertaald worden naar een podium? Het antwoord: ja, dat kan.

The Road Home

Als we de videoclip voor ‘Do It All Again’ mogen geloven draait een poppunkshow om een hoop vertier met een hoop vrienden. De opkomst in The Rambler is bescheiden vanavond en bestaat voornamelijk uit vrienden van de band, maar het is in ieder geval lekker gezellig als The Road Home mag beginnen. De mannen komen uit Enschede en wat ze doen heeft een hele dikke The Gaslight Anthem-stempel. Denk aan een lekker uptempo punkrock met een zweem van Amerikaanse melancholie. Voor het merendeel voorzien van stevige gitaren, maar er wordt ook ruimte gemaakt voor de gevoelige snaar. En ook covers vrezen ze niet. Zo komt er een lekker rappe versie van ‘Rocking In The Free World’ van Neil Young voorbij. De zang is net zo rauw als die van Brian Fallon, of doet zelfs denken aan Bruce Springsteen, maar in tegenstelling tot de grote idolen, is deze band wel leuk om naar te kijken. Hier zit hart en ziel in, iets wat The Gaslight Anthem is kwijtgeraakt. De zang wordt afgewisseld tussen de broers Christoffel, wat het divers houdt en net iets meer maakt dan een kopie. Het plezier straalt er van af, waardoor het zo toch geen zwaardere tegenhanger wordt voor de luchtigere punk die nog te wachten staat.

Call It Off

Vanavond zouden de Luxemburgers van Versus You ook wat liedjes ten gehore brengen, maar die moesten (heel toepasselijk) afzeggen. Zodoende begint het vanavond iets later, waardoor Call It Off toch nog op de geplande tijd speelt en niemand iets hoeft te missen. Je zou het een thuiswedstrijd kunnen noemen, aangezien de band de laatste tijd veel in Eindhoven te vinden is en bassist Lesley Klaverdijk zelf trots Eindhovenaar is. De man brengt de komische noot die zo typisch is in dit genre door heel frivool over het podium te bewegen. Ze knallen er vanaf het begin in met ‘Better Off Dead’, afkomstig van hun laatste EP ‘Lovers’. De energie en het tempo liggen meteen lekker hoog. Net als op de plaat wisselen Adrian Delange en Maurice Bolier de zang af, waarbij Delange er toch net iets meer plezier in lijkt te hebben. Dit mag de pret niet drukken, want muzikaal zit het prima in mekaar. Ze spelen alle vijf liedjes van hun EP, afgewisseld met nieuwe nummers van een EP die in februari 2014 uit gaat komen. Het gaat allemaal naadloos in mekaar over en er wordt luid meegezongen vanuit de zaal. Heel letterlijk zelfs, want bij afsluiter ‘Do It All Again’ komt Robbert van Caem van metalcoreformatie Wasted Bullet het podium op en neemt een coupletje voor zijn rekening. Ondertussen krijgt drummer Sergei Christian een bierdouche te verduren van enkele bezoekers. Kortom, een hoop ongein, speelse songs gespeeld door een strakke band in combinatie met de intieme setting van The Rambler maken het een sterk onderonsje.

Gezien: Call It Off + The Road Home, op 29 november 2013, in The Rambler.