Concertprogrammeur en interim-directeur Effenaar genomineerd voor IJzeren Podiumdier

Concertprogrammeur Tom Ketelaar: “Dit is een mooie bevestiging van het werk dat ik doe”

Patric Muris ,

Hij was een paar jaar geleden ook al eens genomineerd; toen zag hij een ander er met de eer van door gaan. Nu heeft hij opnieuw een kans om de verkiezing ‘beste programmeur van Nederland’ te winnen. Dat zou hem het felbegeerde IJzeren Podiumdier opleveren, een prijs die wordt uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals. En in het droomscenario staat hij dan op het podium met interim-directeur Jos Feijen, die eveneens is genomineerd. In gesprek met Tom Ketelaar vragen we om een eerste reactie. En naar zijn kansen.

Ieder jaar worden de IJzeren Podiumdieren uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn peer to peer prijzen. Dat wil zeggen dat leden van de verenigingen hun stem uitbrengen. De persoon of organisatie die de meeste stemmen ontvangt, wint de prijs. Een van die nominaties is de Eindhovense programmeur Tom Ketelaar, die dagelijks werkt aan de samenstelling van het muziekprogramma van de Effenaar. Op het moment dat de nominaties bekend worden gemaakt, zit hij ziek thuis door de gevolgen van een hersenschudding. Een paar dagen later is hij bereikbaar voor een eerste reactie en laat hij ons weten dat het al een stuk beter gaat en dat hij verwacht snel weer aan de slag te gaan.

Heeft die nominatie bijgedragen aan een sneller herstel?
“Jazeker, dat heeft absoluut bijgedragen. Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, voelde ik me gelijk een stuk beter.”

Zo’n nominatie lijkt me wel echt het gevoel alsof je de Gouden Bal binnen jouw vakgebied kan winnen. Voelt dat ook zo?
“Ja, dat is ook wel een beetje zo. Zeker in deze business. Het zijn andere programmeurs en andere professionals die mogen stemmen. Dat maakt zo’n prijs wel een mooie waardering.”

Had je verwacht dat je genomineerd zou worden of ben je er niet mee bezig geweest?
“Nou… niet echt mee bezig geweest. Ik ben al eens eerder genomineerd geweest, twee of drie jaar geleden, en toen ben ik het niet geworden. Ik had nu niet echt specifiek een verwachting.”

Waarom denk je dat je nu, na een paar jaar niet genomineerd te zijn, wel weer genomineerd bent?
“Ja… Dat heeft toch wel te maken met een bepaalde mate waarin je zichtbaar bent binnen hetgeen wat je doet. Of dat dan bepaalde concertboekingen zijn die je doet of binnen je netwerk toch misschien net effe wat meer in contact bent. Verschillende redenen kunnen dat zijn denk ik. Dat moet je eigenlijk vragen aan diegenen die me genomineerd hebben.”

Denk je dat de vele nieuwe initiatieven die door de Effenaar zijn opgezet, zoals Hit The City en de samenwerking met andere podia (o.a. Area51, The Rambler, Nul Zes), van invloed zijn geweest?
“Het is denk ik een combinatie van dingen. Ik denk dat ik wel heel actief ben en bij veel dingen in Eindhoven betrokken ben. Of dat nou eigen evenementen zijn als Hit The City of Stille Nacht, of mijn betrokkenheid bij Naked Song of dat ik alert ben als ik iets lees of hoor over een doorbrekende band; ik probeer wel altijd te anticiperen op trends en ontwikkelingen. Ik denk dat ik er wel redelijk bovenop zit, dat dat zichtbaar is en dat mensen dat wel kunnen waarderen.”

Na de bekendmaking van de nominaties zag ik De Effenaar op Facebook een bericht posten dat de fles champagne diezelfde avond nog opengetrokken ging worden. Maar daar kon je dan zelf niet bij zijn denk ik als je met een hersenschudding thuis zit?
“Nee, maar ik weet ook niet of die echt is opengetrokken... Maar ik denk dat we die in januari wel opentrekken als een van ons de prijs in de wacht sleept. Dat zou wel tof zijn.”

Hoe groot schat je je kansen in?
“Er zijn vijf genomineerden dus ik denk dat ik 20% kans maak haha… Nee, ik weet het niet. Kijk, Erik Delobel van Hedon is al eens eerder genomineerd, in hetzelfde jaar als ik, en die is het toen ook niet geworden. Hij en ik zijn echt een beetje van dezelfde generatie. Ik vind hem een heel goede programmeur en terecht dat hij genomineerd is. Hij maakt een goede kans en Joey Ruchtie van Rotown en Noorderslag, die heeft volgens mij ook al een keer gewonnen. Die behoort in zijn algemeenheid toch ook wel tot de top van de Nederlandse programmeurs. Die geef ik dus ook wel een grote kans. En ikzelf… Ja, ja, enigszins kans. Maar weet je, ik vind het al een eer dat ik genomineerd ben. Ik zie het niet per se als een wedstrijd of zo, die nominatie op zich daar ben ik al heel trots op.”

En dan is er nog een kanshebber binnen de Effenaar: interim-directeur Jos Feijen
“Ja, dat is natuurlijk te gek. Bijzonder dat hij met die twee dagen in de week die hij bij de Effenaar werkt genomineerd wordt. Dat zegt wel iets over zijn kwaliteiten. Ik heb er erg veel waardering voor dat hij zoveel werk kan verzetten in twee dagen tijd terwijl daar normaal een fulltime bezetting voor nodig is (Jos Feijen vervangt directeur Marijke Appelboom tijdens haar ziekteverlof red.). Het is een nieuwe jongen binnen de directeurs-hoek met frisse ideeën en dat spreekt mij wel aan. Ik geef hem ook wel een redelijke kans.”

Op 18 januari, aan de vooravond van Noorderslag, zal blijken wie de prijzen in de wacht sleept en of de Effenaar een van de gelukkige is. Of misschien wel twee prijswinnaars binnen de gelederen heeft. Maar die fles champagne wordt hoe dan ook aangebroken in Groningen wordt ons tot slot verzekerd.