Cross-Linx 2013: Hauschka imponeert met vleugel vol effecten Cross-Linx 2013: Hauschka imponeert met vleugel vol effecten

Samuli Kosminen als percussionist maakt optreden compleet

, Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Lionne van der Hagen

Cross-Linx 2013: Hauschka imponeert met vleugel vol effecten

Samuli Kosminen als percussionist maakt optreden compleet

Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Lionne van der Hagen ,

De deze week vader geworden Duitser Hauschka is vanavond in de kleine foyer van het Muziekgebouw gepositioneerd. Hij vertelt gedurende het optreden dat hij door zijn nieuwe ritme als vader niet meer weet of hij nu eigenlijk wakker is of slaapt, dat is ook wel aan hem af te zien. Niet te horen overigens, want samen met Samuli Kosminen zet hij een indrukwekkend optreden neer.

Gezien
Hauschka feautering Samuli Kosminen, op 1 maart 2013 tijdens Cross-Linx, in het Muziekgebouw.

Muziek
Hauschka wordt als componist en pianist gelauwerd om zijn bijzondere composities op zijn geprepareerde instrumenten. De snarenkast van zijn piano bevat kleine effecten waar onder meer belletjes, trommeltjes en een kleine tamboerijn hun weg vinden in zijn vleugel. Samuli Kosminen is bekend als drummer van de IJslandse band Múm en vanavond als gast aanwezig bij de normaliter solo opererende Duitser. Hauschka wisselt af tussen grootse en minimale neoklassieke stukken en maakt muziek met vreemde geluiden, die opvallend goed in het gehoor liggen.

Plus
De afwisseling in de verschillende stukken die vanavond worden gespeeld, is wel prettig. Ieder nummer kent bovendien een duidelijke opbouw. Een begin met repetitieve pianoklanken, toewerkend naar een climax en een duidelijk outro dat het nummer steeds passend afsluit. De climax die bereikt wordt is telkens groots en de nummers zijn uiterst meeslepend. Meermaals krijgt Hauschka de handen al tijdens het nummer op elkaar. Mede door het continu volgen van elkaar, is de samenwerking met de IJslander heel sterk.

Min
Wat vaak het geval is bij dit soort artiesten is dat ze het wat te ver doordrijven. Soms, heel soms, is dat ook bij Hauschka het geval. Hij maakt vreemde intrigerende geluiden met zijn piano en enorme hoeveelheid effecten-pedalen en -kastjes, die over het algemeen goed vallen, maar soms iets té zijn. Zeker wanneer de tamboerijn hard en vaak terugkeert, wordt het wat te veel van het goede.

Conclusie
Hauschka is samen met Samuli Kosminen een goed ingespeeld duo, dat net zoveel geluid kan produceren als een volledig orkest. Door effecten te gebruiken worden grootste composities neergezet met een mooie climax. Zeker wanneer de piano als hoofdingrediënt wordt gebruikt, krijgt de muziek een magische lading mee. Soms wordt het echter wat te veel van het goede en lijken de effecten puur gebruikt te worden omdat het kan. Niettemin een indrukwekkende show.

Cijfer
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven