Cross-Linx 2013: Brandt Brauer Frick vermaakt publiek met intrigerende analoge techno Cross-Linx 2013: Brandt Brauer Frick vermaakt publiek met intrigerende analoge techno

Waardige afsluiter krijgt voetjes van de vloer

, Tekst: Koen van Hees / Fotografie: Brendy Wijdeven

Cross-Linx 2013: Brandt Brauer Frick vermaakt publiek met intrigerende analoge techno

Waardige afsluiter krijgt voetjes van de vloer

Tekst: Koen van Hees / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

Drie jonge, klassiek geschoolde Duitse muzikanten hebben hun krachten gebundeld om samen opzwepende muziek te gaan maken. Dat kun je doen door een paar beats achter elkaar te plakken in een hip computerprogramma, maar ook door zelf instrumenten te spelen. De net verschenen plaat ‘Miami’ bewijst de meerwaarde van dat laatste met verve.

Gezien
Brandt Brauer Frick, tijdens Cross-Linx Festival in Muziekgebouw, op 1 maart 2013.

Muziek
Niet-elektronische techno. Bijna helemaal akoestisch. Instrumenten die normaal worden gezien bij een gemiddeld synthpopbandje worden ingezet om opzwepende house te maken. Het trio Brandt Brauer Frick heeft Om'Mas Keith meegenomen en die kennen we weer als producer van de debuutplaat van Frank Ocean. Hij zorgt vandaag voor afwisselend bas en zang.

Plus
Menig singer-songwriter kan een voorbeeld nemen aan dit collectief. Niet (alleen) vanwege de muziek, maar meer vanwege het doek dat voor aanvang shhhhtttt tegen je probeert te zeggen. Dit doek hangt VOOR het kwartet en blijft ook tijdens het optreden hangen om zogenaamde fluxus-beelden op te projecteren. Gelukkig kunnen we goed door het doek heen kijken.

Er wordt voorzichtig gedanst, iets wat misschien niet geheel bij het festival past, maar de unieke manier van muziek maken heft dit helemaal op. De gemiddelde techno-dj mag Brandt Brauer Frick gaan uitchecken. Wat kan muziek soms live zoveel fijner klinken dan op plaat! Het publiek, dat waarschijnlijk geen kaartje speciaal voor deze act heeft gekocht, kijkt tevreden en gehypnotiseerd naar het optreden. De muziek komt live heel goed tot z'n recht.

Min
Als producer kan Om'Mas Keith zich dan al aardig hebben bewezen, als zanger klinkt hij niet echt interessant. De tracks zonder zang zijn dan ook een stuk beter. Het grootste gedeelte van de setlist is instrumentaal, dat scheelt.

Voor de rest kan er geklaagd worden over dat dit misschien niet op Cross-Linx thuis past, maar voor die mensen speelt Nils Frahm op hetzelfde tijdstip.

Conclusie
Afsluiten met een dansje op Cross-Linx, het kan dit jaar met Brandt Brauer Frick. Deze act gaan we ongetwijfeld op meer elektronisch getinte festivals (tipje voor de programmeurs van STRP) tegenkomen. In ieder geval gaan we er meer van horen, want als Jamie Lidell en Om'Mas Keith aan je album meewerken, is dat haast al een soort kwaliteitsstempel.

Cijfer
8

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven