Muzikale trance met Cult Of Luna in de Effenaar Muzikale trance met Cult Of Luna in de Effenaar

Drie maal betoverende post-metal met opvallend sterke Eindhovense delegatie

, Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen

Muzikale trance met Cult Of Luna in de Effenaar

Drie maal betoverende post-metal met opvallend sterke Eindhovense delegatie

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Een avondje gevuld met stevige post-metal staat op het programma van de Eindhovense poptempel. De kleine zaal wordt getuige van het donderende geweld dat Cult Of Luna heet, maar eerst volgt er een opwarmsessie met een tweetal van de betere bands van eigen bodem. Uit Tilburg komt de band Izah, voor liefhebbers van het genre geen onbekende, en uit Eindhoven de band Kaligoh.

Kaligoh trapt af in een verduisterde zaal. Er hangt wat rook op het podium en de spaarzaam ingezette lichten snijden door het duister. Donkere, repetitieve riffs worden uit de grond gestampt door de Eindhovenaren, die al snel het publiek mee doen knikken op de logge, atmosferische sound. De vocalen snijden door dat kolkende geluid heen als een bliksemschicht door een verduisterde hemel.
 
Het blijft ijzingwekkend stil in de zaal tijdens de ingetogen passages en de zaal stroomt langzaam vol. De Eindhovenaren trekken bekijks tijdens hun derde optreden sinds het ontstaan van de band. Na deze knappe performance is het tijd voor Izah, een band die al wat langer actief is.
De aanvang van de set is hectisch en intens. Schreeuwerige hardcore mengt zich met atmosferische klanken in een heksenketel van geluid. Er staat genoeg personeel op het podium om er wat moois van te maken. Complexe, gelaagde klanken knallen van het podium, terwijl de visuals de muziek verder aanvullen en er een complete performance van maken. Bijzonder is de keuze om gedurende de set steeds verder af te zwakken , tot de band eindigt met songs die naar shoegaze neigen. Een gewaagde keuze, die wel zorgt voor een stilte voor de storm.
Die storm barst dan ook los wanneer Cult Of Luna van start gaat. De Zweden laten een orkaan van geluid los op het publiek. Het duurt wel even voordat de mannen aan de slag gaan. Alles moet kloppen en pas als het podium volstaat met rook, lopen zeven bandleden het podium op. Die rook is meteen het mindere aan de show, die erg afstandelijk aanvoelt. De band staat ver weg, bijna onzichtbaar met veel licht en rook. Interactie is er niet of nauwelijks.
 
Toch draagt het bij aan het mystieke karakter van de muziek die bij vlagen wel wat vlak klinkt. De band speelt als een geoliede machine en weet het publiek te raken, zeker dankzij de dubbele drum op het podium. Er komt vrij veel langs van de laatste twee platen ‘Owlwood’ en ‘Vertikal’. Het publiek wordt meegenomen op muzikale reizen, geen wonder dat na een flinke set het publiek met de ogen knippert als het de zaal uit komt: terug op aarde in Eindhoven.
 
Gezien: Kaligoh, Izah en Cult Of Luna, op 14 augustus, in de Effenaar.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven