Kaligoh: steeds trager en intenser, maar op volle kracht vooruit Kaligoh: steeds trager en intenser, maar op volle kracht vooruit

“We willen eigenlijk zo min mogelijk licht en zo veel mogelijk rook!”

, Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen

Kaligoh: steeds trager en intenser, maar op volle kracht vooruit

“We willen eigenlijk zo min mogelijk licht en zo veel mogelijk rook!”

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

De komende tijd volgt 3voor12/Eindhoven Kaligoh tijdens hun optredens en repetities. De band, die naar eigen zeggen ‘intense doom sludge black metal’ maakt, stond onlangs in de Effenaar als voorprogramma van grootheden Cult Of Luna. Eerder speelde de band al shows met Komatsu en met een selectie voor de Popronde en een optreden op Sonic Boom op zak, lijkt er sprake van een bescheiden doorbraak. Reden voor 3voor12/Eindhoven om de band in de gaten te houden, te beginnen bij de avond waarop Kaligoh samen met Cult Of Luna in de Effenaar speelde.

Eindelijk is het zover voor Kaligoh. “Nu is het voor echies” zucht gitarist Stefan van Vlerken als de band gaat soundchecken. De spullen zijn vanmiddag in de bus geladen en ruim op tijd waren de heren bij de Eindhovense poptempel. Een tikje nerveus en een beetje lacherig wordt het ineens serieus als de bekkenstandaard ontbreekt. Gelukkig biedt drummer Eric Witteveen snel een oplossing. “Ik kan ook even naar huis fietsen, dan sla ik het eten wel over.” Al snel kan er gespeeld worden “We willen eigenlijk zo min mogelijk licht en zo veel mogelijk rook! Dan hoef ik niet zo’n rock-’n-rollgezicht te trekken!”, wordt nog naar de lichtman geroepen. De soundcheck verloopt vlot, Kaligoh verdiende zijn sporen al in diverse andere bands en kent de weg op het podium.

“Dirk en ik speelden samen in een bandje genaamd Knoke”, vertelt van Vlerken even later tijdens het eten. “Er wisselde nogal wat in die band en zo kwamen eerst Thijs (Linmans, gitaar) en later Dirk (Snelders, zang en bas) erbij.” Snelders springt bij: “Wij kenden elkaar al langer. We waren meer van de hardcore en hebben in tal van bands gespeeld, even denken… Thirteen, End Of Silence — maar dat was een blauwe maandag — en The Horns bijvoorbeeld.” Zo heeft iedereen een andere voorgeschiedenis. Gitarist van Vlerken speelde bijvoorbeeld ooit in death metal band Excision. Knoke was oorspronkelijk een coverbandje van waaruit Kaligoh is ontstaan. “We zijn met diverse stijlen bij elkaar gekomen en zo is ons geluid gegroeid. We gingen steeds trager en heftiger spelen en dat is uiteindelijk onze sound geworden. Er zit van alles in: black metal, stoner, sludge, death metal en wat hardcore,” legt Linmans uit. Zijn er bepaalde bands die als echte inspiratie dienen? “De Veulpoepers!”, roept één van de bandleden, maar verder dan Amenra komt Kaligoh niet. De smaken zijn te verschillend.

“We willen vooral intense muziek maken, maar het is ook heel repetitief. Het is nu de kunst om de muziek dynamischer, en soms ook gewoon eenvoudiger te maken: less is more,” aldus Snelders. Linmans vult aan: “Wat erg belangrijk is, is dat we samen muziek maken. Er is niet één iemand die de koers bepaalt, we vormen onze nummers met alles wat we naar de repetitie meebrengen. We gaan vol gas in het repetitiehok, daar creëren we onze muziek. Niet onder wat tl-buizen een beetje staan pingelen, weet je?”

Inmiddels is de EP, mooi vormgegeven op een plankje dat helemaal geverfd is, een tijdje uit. Wat is het verschil met waar de band toen stond en nu? Volgens Linmans is Kaligoh een stuk verder. “Die EP is niet meer helemaal representatief. Ik vind hem nog steeds goed, maar we zijn muzikaal gegroeid en hebben veel nieuwe nummers. We willen nu vooral veel spelen, wie weet volgend jaar wat festivals.” Snelders: “Onze kracht ligt in de samenwerking, we hebben dezelfde insteek. Als we bij een nummer allemaal uit ons dak gaan, dan zitten we goed.” De band vindt het gevoel van hun muziek erg belangrijk en dat dat gaat ver door volgens van Vlerken. “Dat gevoel gaat door in alles, in het design van je plaat en merchandise. Thijs heeft de cd verpakking gemaakt en ons logo ontworpen. Het voelt als een compleet plaatje.” Zoals gezegd wil de band vooral veel gaan spelen, zo staat het viertal op 12 september in Tilburg in de Hall Of Fame en op 14 september op Sonic Boom bij Popei. Ook wil de band snel met een nieuwe release komen. “De EP hebben we gemaakt met als doel live spelen en nu zijn we weer een tijd verder. Er moet wel wat nieuws gaan komen, het gaat tegenwoordig allemaal erg snel. Wij gaan gewoon vooruit.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven