Nova Borgers’ SingShop verruilt subsidie voor zelfstandigheid Nova Borgers’ SingShop verruilt subsidie voor zelfstandigheid

Zangschool wil begrip worden in Eindhoven en omgeving

, Tekst: Paul Knippenberg

Nova Borgers’ SingShop verruilt subsidie voor zelfstandigheid

Zangschool wil begrip worden in Eindhoven en omgeving

Tekst: Paul Knippenberg ,

Op 19 augustus 2012 opende Eindhovense zangschool SingShop haar - geheel eigen - deuren voor de buitenwereld. De school was de afgelopen twee jaar gevestigd binnen PopEi en Dynamo, maar heeft nu dus een zelfstandig plekje. Eentje zonder subsidie, maar desondanks krijgt de zangschool op de nieuwe locatie aan de Hastelweg de beschikking over meerdere zanglokalen, een opnamestudio, een kantoor, een foyer en zelfs een klein podium. Het is een verrassende stap te noemen in deze economisch moeilijke tijden. Redenen te over om docente en medeoprichtster Nova Borgers een aantal vragen voor te leggen.

Wat was de belangrijkste aanleiding tot het kiezen voor volledige zelfstandigheid?
“We hadden de behoefte om niet alleen onze lessen in te richten zoals wij dat willen, maar ook alles daaromheen. Zowel de sfeer in de zanglokalen, de voorgevel, onze uitvoeringen; alles moet het SingShop gevoel uitstralen. Daar komt bij dat we nu met meerdere zanglokalen, een opname studio en zelfs een eigen podium veel meer mogelijkheden te bieden hebben voor onze leerlingen. We waren toe aan een nieuwe uitdaging en met het nog steeds groeiende aantal aanmeldingen was dit voor ons een logische keuze.”

De nieuwe locatie beschikt over meer faciliteiten dan jullie voorheen tot jullie beschikking hadden. Er is zelfs een opnamestudio. Welke plannen hebben jullie met deze nieuwe mogelijkheden?
“Onze studio is vooral gericht op zang. Het is een extra service voor onze leerlingen. Ze kunnen daar demo's opnemen voor zichzelf, bijvoorbeeld voor audities of om optredens te krijgen. We merken dat leerlingen het heel erg leuk en leerzaam vinden om hun eigen stem terug te horen in een professionele productie. Ook geven we workshops songwriting in de studio. Zo helpen we leerlingen met het opbouwen van een eigen repertoire met eigen liedjes. Dat is toch vaak de volgende stap voor leerlingen die echt verder willen komen met zingen.”

Wat zijn de ambities van SingShop op deze nieuwe locatie?
“We willen echt een begrip worden in Eindhoven en omgeving. En dan niet alleen op het gebied van zangles maar alles wat daar mee te maken heeft. We merken dat dit concept al aardig begint te lopen. Mensen komen met allerhande vragen binnen. Van een groep vriendinnen die het leuk vindt om eenmalig een masterclass zang te volgen met een demo-opname in onze studio, tot songwriters die op zoek zijn naar zangers of zangeressen voor hun liedjes. Natuurlijk, de 'core business' blijft het geven van zangles en workshops. Dit soort extra's maakt het werk erg leuk en afwisselend. Zeker met een eigen pand op een te gekke zichtlocatie lopen mensen sneller binnen, om gewoon eens te kijken of iets te vragen. Dat gaat in een repetitiehok bij PopEi op drie hoog toch wat lastiger.”

Jullie hebben dit project - erg moedig - opgezet in een tijd van bezuinigingen binnen de culturele sector. Jullie geven zelfs aan dat jullie niet afhankelijk willen zijn van subsidie en de nieuwe zangschool is er toch gekomen. Wat is jullie geheim?
“We hebben gezien wat er met culturele instellingen kan gebeuren die leunen op subsidies. Dat was iets wat wij perse niet wilden. Natuurlijk is een goed ondernemingsplan belangrijk, maar het zijn niet alleen de cijfertjes die het een succes maken. Het gaat om uitstraling, energie en lol. Uitstralen dat je iets met passie, plezier en overtuiging doet, dat werkt aanstekelijk op de omgeving. Of dat nu potentiële leerlingen zijn of zakelijke partners. Twee keer per jaar mogen onze leerlingen optreden tijdens de ‘SingShop ShowNight’ op het grote podium van PopEi. Ze worden dan begeleid door een professionele live-band en crew. Deze avonden worden druk bezocht. Niet alleen door familie en bekenden van leerlingen, maar steeds meer bezoekers komen gewoon voor een leuke en muzikale avond. Laagdrempeligheid is heel belangrijk. Iedereen is welkom bij SingShop, van jong tot oud en van amateur tot professional. Een eerste proefles bij SingShop is zelfs gewoon gratis en zangles is al te volgens vanaf twaalf euro per week.”

De nieuwe vestiging van SingShop is gevestigd op Hastelweg 52 te Eindhoven. Meer informatie is te vinden op: www.singshop.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven