James Wood: gevoelsjongens die folk in nieuw jasje willen steken James Wood: gevoelsjongens die folk in nieuw jasje willen steken

In gesprek over Eindhoven Folkcity, de niet bestaande link met Family Guy en hun optreden op Club 3voor12/Eindhoven

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

James Wood: gevoelsjongens die folk in nieuw jasje willen steken

In gesprek over Eindhoven Folkcity, de niet bestaande link met Family Guy en hun optreden op Club 3voor12/Eindhoven

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

3voor12/Eindhoven en James Wood maakten in juni voor het eerst kennis. Dat gebeurde tijdens Naked Song waar de band een ruimvoldoende kreeg als eindoordeel voor één van zijn optredens aldaar. De band is gescout door de festivalprogrammeur voor dat optreden op het grootste singer-songwriter festival van Nederland. Een aardig festivalseizoen volgde en in oktober is daar het eerste optreden in het clubcircuit, op de showcase van 3voor12/Eindhoven. Naast succesverhalen heeft James Wood ook nog andere leuke verhalen. We stellen ze voor: de jongens van James Wood, nu in geschrift, 5 oktober vanaf het podium van de Effenaar.

De zomer is dus een goeie voor James Wood. We spreken tijdens deze hoogtijdagen af, op het terras van de Effenaar waar de band dezelfde dag heeft opgetreden tijdens nazomerfestival Brandend Zand. Ze zijn met z’n vieren, dat is één meer dan tijdens de eerste kennismaking in het Muziekgebouw. Niels Wiersma is de nieuwe man, de aanvulling die de band zo lang zocht. James Wood is compleet, in de volgende samenstelling:

Jesse Marks: gitaar (zowel 6- als 12-snarig, jawel dat moest erbij vermeld worden) en zang
Niels Wiersma: gitaar, mandoline, banjo, tamboerijn, lap steel en 4e stem (ja, echt)
Job Gerards: basgitaar, 3e stem
Boy Cornelissen: drums en 2e stem

Ze zingen dus allemaal bij James Wood. Ook de nieuwe man Niels waarvan dan maar meteen wordt gevraagd hoe die er na 16 juni (dag van Naked Song) zo opeens bij is gekomen.
“Niels is wie we misten. Hij is dat laagje dat we misten. Een leegte die opgevuld moest worden” antwoorden de drie andere bandleden met een glimlach.

De sfeer is luchtig, zoals die ontstaat na een lange festivaldag, en niet alle antwoorden worden direct gegeven. Maar de toelichting volgt uiteindelijk wel:

“We spelen met elektrische basgitaar, drums en een akoestische gitaar; dat zit wat betreft klankkleur ver uit elkaar. De mandoline van Niels, die een hoog geluid heeft, vult dat mooi op waardoor er ook een veel voller geluid ontstaat. Niels kwam na het optreden op Naked Song naar ons toe en vertelde dat wij nog een mandoline misten. Daar konden wij ons wel in vinden en er was eigenlijk wel meteen een klik, dus hebben we afgesproken een keer samen te repeteren. En dat ging goed.”

Hoe heeft de rest van band elkaar leren kennen? Veel mensen in Eindhoven kennen jullie nog niet dus laten we jullie even goed introduceren en de biografie daarin meenemen.

“Nou… ik (Boy) was eens op een verjaardagsfeestje waar ik wat voorlas uit een boek over Bob Dylan. Jesse was op datzelfde moment met zijn gitaar en mondharmonica bezig en begon zomaar wat te zingen. Ik begon vervolgens wat te spelen op de djembé en toen begon Jesse Bob Dylan liedjes te zingen. We keken elkaar echt zo aan van ‘Bob Dylan, ik wist wel dat jij daar ook van zou houden’. En toen was er meteen een klik… Oh en we hadden allebei dezelfde spijkerjas! Dat schept een band haha.”
En Job? “Die kende ik (Jesse) al van het voetbalteam. En we waren collega’s in het restaurant waar we wel eens samen speelden op muziekavonden. Nadat ik Boy had leren kennen op dat verjaardagsfeestje, zei ik tegen hem dat ik een drummer had gevonden.”

Over dat drummen: kunnen jullie je vinden in onze ‘kritiek’ op jullie optreden op Naked Song? Dat een volwaardig drumstel jullie dynamiek ten goede zou kunnen komen? 
“Haha, we speelden daar akoestisch, omdat ons dat was gevraagd. Ik (Boy) sta nooit te drummen. Vandaag op Brandend Zand heb ik ook lekker gezeten. Dus dat is een misverstand, normaal drum ik altijd op een heel drumstel.”

Op 5 oktober, het eerste optreden in het clubcircuit, dus ook. Dan speelt James Wood op Club 3voor12/Eindhoven. Met het aantal optredens zit het wel goed, maar wat zijn de andere ambities?
“Eigenlijk wil iedereen binnen de band wel hetzelfde: veel spelen voor een breed publiek. We willen best wel bekend worden, met onze eigen muziek. En we willen folk als muziekstijl in een nieuw jasje steken. We willen van Eindhoven Folkcity maken haha…”

Met een gemiddelde leeftijd van 21 is James Wood nog vrij jong te noemen. Daarnaast omschrijven ze zichzelf als gevoelsmensen. Dat blijkt ook al een beetje uit de bandnaam. Voordat ze die toelichten, wordt eerst gevraagd of er een relatie met Family Guy is (in de Amerikaanse animatieserie komt een karakter voor met nagenoeg dezelfde naam).
“Haha, nee die is er niet. We wilden gewoon iets toegankelijks. James is toegankelijk. De naam James staat voor eenvoud. Bovendien werd Jesse al zo genoemd haha… Maar er moest natuurlijk nog iets achter komen. Iets natuurlijks, iets dat dichtbij staat, maar ook iets dat puur is. Wood is voor de puurheid. En de eenheid. Het is een symbolische naam. We werken veel met metaforische teksten en dat komt terug in de bandnaam.”

James Wood houdt niet zo van opzichtigheid. Dat wordt benadrukt door tekenaar, roadie en gewoon één van de jongens Niels van der Putten. Hij tekent het artwork van de eerste release van James Wood. Die blijft nog even geheim, maar hij laat wel wat algemene schetsen zien en vertelt:
“Als ik iets teken, dan moet je dat nooit te letterlijk nemen. Er zit altijd meer achter. De band houdt van een diepere betekenis en dat zie je zo terug in het artwork.”

Naast zijn rol als artwork designer levert hij ook de plek waar James Wood zijn eerste EP op kan nemen.
“Het lijkt ons heel mooi om alles in één keer op te nemen. De EP moet klinken alsof het live is; er moet weinig verschil zijn tussen onze opnames en onze live shows.”

Wanneer willen jullie de EP uitbrengen en in welke vorm?
“In oktober willen we hem gaan opnemen, maar eigenlijk kan er nog niet teveel over gezegd worden, want we hebben school en we doen dit er naast. We hebben tijd nodig, want we willen het goed presenteren. Niet de EP de wereld in slingeren zo van ‘zoek het maar uit’. Het wordt een cadeautje. We willen hem sowieso op cd en vinyl uitbrengen. Het artwork wordt ook op vinylformaat getekend. En online natuurlijk, zodat onze muziek makkelijk gevonden en gedeeld kan worden. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken en een breed publiek hebben en dan werkt muziek via Internet verspreiden het beste.”

We spreken af dat ze ons op de hoogte houden. Dan toelevend naar 5 oktober, dat eerste optreden in de kleine zaal van de Effenaar: wat kunnen de mensen verwachten?
“We hebben dan onze nummers gerepeteerd haha. Nee, maar Naked Song kwam wel echt snel. Je speelt en je zingt je partij dan wel gewoon, maar nu begrijp je de essentie beter. En daardoor is de overdracht beter.”

Dus jullie begrijpen jullie eigen nummers nu beter?
“Ja, Jesse schrijft in landschappen. Hij wil sferen overbrengen. Soms dan begrijp je die later pas beter, omdat het vaak een onderliggende betekenis heeft. Als je die beter begrijpt, kun je hem ook beter overbrengen en weet je waar je accenten kan leggen.”

Naar ons idee is dit een goede tijd voor de Eindhovense muziekscene, hoe zien jullie dat? Volgen jullie andere bands in Eindhoven en wie vinden jullie bijvoorbeeld goed?
De bandleden roepen allemaal wat:
“Man From The South, daar mogen we trouwens de gitaar van lenen als we onze EP gaan opnemen haha. Woody & Paul, Hunting The Robot en Mozes and the Firstborn, die kennen we ook wel. En Grim Tim. David (David Henry, zanger/gitarist van Grim Tim red.) ken ik (Boy) echt al heel lang en is één van mijn beste vrienden. Oh en Hyde-Park, ken je dat?, vraagt Jesse. Die vind ik ook echt goed. Volgens mij heet hij eigenlijk Kamiel. Hij maakt van die elektronische live muziek met heel veel sfeer en af en toe een gitaar, heel cool.”

Grim Tim stond op de vorige editie van Club 3voor12/Eindhoven. Jullie staan op de eerstvolgende. Tot slot: willen jullie de lezers nog iets meegeven? Willen jullie gewoon nog iets zeggen? Of iets aankondigen? Mag van alles zijn.
“Lowlands haha.”

Lowlands? Punt?
“Ja, we willen op Lowlands spelen.”

Zou mooi zijn als na de inbreng van Fresku zijn rap, The Dirty Denims hun happy hardrock en Macronizm zijn poëzierap Eindhoven ook vertegenwoordigd zou zijn met folk. Verder nog iets?
”Ja, kusje James Wood. Mag dat?”

Zeker. Uitgeschreven of als een x?
“Doe maar een x. Dus: X James Wood.”

Gesproken: James Wood, op 2 september 2012, op het terras van de Effenaar. James Wood is op 5 oktober live te zien op Club 3voor12/Eindhoven, samen met Join The Cavalry en Radar Men from the Moon. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven