De vijf Gouwe Lempkes van Join The Cavalry De vijf Gouwe Lempkes van Join The Cavalry

De vijf beste schijven volgens artiesten uit Eindhoven

, Tekst: Join The Cavalry

De vijf Gouwe Lempkes van Join The Cavalry

De vijf beste schijven volgens artiesten uit Eindhoven

Tekst: Join The Cavalry ,

Er komt weer een clubavond van 3voor12/Eindhoven aan en dat betekent tijd om de bands die dan zullen spelen te introduceren aan de hand van hun vijf favoriete platen aller tijden. Oftewel hun vijf Gouwe Lempkes. Clubavond opener James Wood is al aan de beurt geweest, nu is het woord aan alternatieve rockband Join The Cavalry dat alle Gouwe Lempkes in groepsverband heeft ingestuurd.

Tim Christensen - Live At Abbey Road Studios
Danish Dynamite! Deze Deense held schrijft popliedjes die simpel klinken maar dat niet zijn. Zijn rocksongs zitten vol met heerlijk in het gehoor liggende en toch vaak complexe melodielijnen, aangezet door zijn wat ongewone, snerpende stemgeluid. Zijn zoetste ballads zouden niet misstaan op een soundtrack van een Disneyfilm. Christensen schaamt zich totaal niet om volledig pop te zijn, om je vervolgens in je kloten te schoppen met ijzersterke rock-‘n-roll-riffs. Live komt de man het best tot zijn recht, daarom de keuze voor bovenstaande plaat. Luister eens naar ‘Caterpiller’ en koop na de vertraagde ‘1’, waarmee het refrein erin knalt, gelijk een kaartje voor de volgende Tim Christensen-show.

Queens of the Stone Age - Songs For The Deaf
Het is moeilijk te ontkennen dat elke zichzelf respecterende rockband van de laatste tien jaar geïnspireerd is door Josh Homme en zijn kornuiten en dan krijg je op deze plaat Dave Grohl er gratis bij. Alhoewel de drummers in deze band de stelling poneren dat QOTSA later een veel vettere drummer recruteerde (Joey Castillo) is de impact van deze plaat op ons en het rocklandschap overduidelijk. En dat is helemaal niet erg.

Alison Krauss & Union Station - Live
Country wordt toch een beetje gezien als de ‘Nederlandstalig’ van de Verenigde Staten. En dat is jammer, want de gemiddelde countrymuzikant speelt elke andere muzikant van het podium. Zeker als het gaat om de begeleidingsband van countryzangeres Alison Krauss: Union Station. Dan Tyminski, Jerry Douglas en Ron Block (bekend van ‘dat ene liedje uit O Brother, Where Art Thou’) zijn alle drie meestermuzikanten en multi-instrumentalisten. En dat hoor je, want er is weinig af te dingen op de manier waarop Alison en de band spelen op deze plaat. Stetson op, graanstengel in je mond, yee-haw!

Led Zeppelin - IV
Aangezien er eigenlijk drie drummers in Join the Cavalry zitten (gitarist Stephan drumde in Stereo), is de keuze voor Led Zeppelin snel gemaakt. John Bonham is de gaafste drummer aller tijden en heeft in het intro van ‘When The Levee Breaks’ op ‘IV’ het vetste drumgeluid aller tijden. ALLER TIJDEN!
 
Of: John Bonham. Genoeg gezegd.
 
Faith No More - King For A Day.. Fool For A Lifetime
Ik weet niet of er nog veel mensen zijn die naar Faith No More luisteren, maar de diversiteit op deze plaat is iets waar een hoop bands naar zouden moeten streven. Rock, funk, ballads en aan het eind van de plaat zelfs een gospelkoor komen langs. Bovendien, wat kan Mike Patton niet zingen? Een van de leden van Join the Cavalry is zo’n grote fan dat hij een paar jaar geleden naar Portugal liftte om één van de reünieshows mee te pakken.

NB In de radio-uitzending van 3voor12/Eindhoven radio op 26 september 2012 heeft Join The Cavalry zangeres Astrid Kunst verteld wie zo gek was om dat te doen. In het uitgeschreven interview, dat binnenkort online komt, volgt de ontknoping voor een ieder die het heeft gemist.

Zelf vragen naar het verhaal kan natuurlijk ook; 5 oktober speelt de band op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven