Ouderwets rocken met The Fuzztones in Area51 Ouderwets rocken met The Fuzztones in Area51

Met Miners of Muzo als supportact, net als in 1987

, Tekst en Fotografie: Bianca Stommel

Ouderwets rocken met The Fuzztones in Area51

Met Miners of Muzo als supportact, net als in 1987

Tekst en Fotografie: Bianca Stommel ,

In de jaren 80 maakten The Fuzztones al fuore met hun ‘garage-psych-punk’. Dat zorgde destijds voor een sixties revival. Eens kijken hoe het anno 2012 valt, want ze hebben hun recept niet veranderd. Tegenwoordig zijn bands als Ty Segall en Black Lips aanvoerders van een tweede garagerock revival, waardoor The Fuzztones ook in dit decennium weer actueel zijn.

Voor de supportact begint, wordt er vinyl gedraaid. Het past goed bij de sfeer van deze avond die nu al een retro-karakter heeft. De Tilburgse band Miners of Muzo neemt het over van de dj. Ze waren er in 1987 ook al bij, net als een groot deel van het vanavond aanwezige publiek. Die oudere jongeren die de band ook in de jaren tachtig al zagen opgetreden zijn wellicht wat serieuzer geworden, maar de de vroegere nozem is nog wel terug te zien. Met de weinig verheffende woorden ‘Wij zijn het voorprogramma' trapt de Tilburgse band af. Miners of Muzo is bezig met een nieuw album, maar speelt vanavond ouderwets rockende nummers met scheurende gitaren en harde drums. Het publiek reageert zoals gewenst: loskomend, dansend en bier gooiend. Deze band had zo de hoofdact kunnen zijn.

The Fuzztones lijken sinds hun eerdere optredens in Nederland niet veranderd te zijn. Hetzelfde lange haar, spijkerjasjes en een gezonde dosis arrogantie geeft de band een prettige klassieke rockbanduitstraling. Er zijn wellicht wat rimpels bijgekomen, maar verder is de band rondom zanger Rudi Protrudi niet veranderd. De nodige clichés worden door de band vanavond niet geschuwd; vooral de gitaarposes doen sterk terugdenken aan de jaren tachtig. Gitaren worden als geweer gebruikt en uiteraard wordt ook nog even met de gitaar boven het hoofd gespeeld. Ondertussen raast de band door zijn set. Het gitaargeweld zorgt voor een klam Area51. Volgens Protrudi is er voor die hitte maar één oplossing: iedereen alle kleren uit. Helaas krijgt hij dat niet voor elkaar.

The Fuzztones hebben vanavond de jaren tachtig hoogstpersoonlijk weer even teruggebracht naar Eindhoven. Zeker in de combinatie met het originele voorprogramma wordt Area51 omgetoverd tot de vroegere Effenaar. Een zeer geslaagde avond met een hoog retrokarakter.

Gezien: Miners of Muzo en The Fuzztones, op 11 november 2012, in Area51.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven