Zapp4 en Spinvis bezorgen 3 Nights In Heaven droomstart Zapp4 en Spinvis bezorgen 3 Nights In Heaven droomstart

Muziek, zang en sfeer vullen elkaar perfect aan in sfeervolle Catharinakerk

, Tekst en Fotografie: Bianca Stommel

Zapp4 en Spinvis bezorgen 3 Nights In Heaven droomstart

Muziek, zang en sfeer vullen elkaar perfect aan in sfeervolle Catharinakerk

Tekst en Fotografie: Bianca Stommel ,

Vorig jaar zorgden de concerten van 3 Nights In Heaven voor de nodige hoogtepunten. Enkelen redacteuren van 3voor12/Eindhoven zetten het concert van James Vincent McMorrow zelfs in hun top vijf van beste concerten van het jaar. Dit jaar is de programmering met Spinvis, Efterklang en Teitur, allen in een niet alledaagse formatie, ook weer veelbelovend. De Catharinakerk is weer het decor en dat maakt de beleving extra bijzonder vindt ook een bezoeker bij de bar: “Ik ga een pilsje halen, want het komt niet zo vaak voor dat je bier kan drinken in de kerk!” Spinvis trapt af en 3voor12/Eindhoven is erbij.

Zapp4 opent de nieuwe reeks 3 Nights in Heaven. Het is een strijkkwartet, bestaande uit twee violisten, een altviolist en een cellist. De groep speelt op een funky en innovatieve manier en is zeker geen doorsnee strijkkwartet. Vanavond spelen zij de eerste helft voor de pauze een selectie van ‘The Radiohead Songbook’ waarin liedjes van Radiohead worden gespeeld in strijkarrangementen. Het meest opwekkende stuk is “My Iron Lung”. Dit is echt de moeite waard om eens te gaan zien.

De Catharinakerk is speciaal voor de bijzondere concertenreeks versierd met gekleurde lampen die onderaan elke pilaar zijn bevestigd. Het geeft een spookachtig verschijnsel. Ook in elke hoek en ronding boven in de kerk bevinden zich lampen. Het lichtspel tijdens de stukken doet een beetje denken aan het spookhuis in de Efteling, waarbij onderling wordt afgewisseld tussen lichte en donkere hoeken. De muziek versterkt op verschillende momenten dit spookachtige gevoel. De akoestiek in de kerk is fenomenaal, zelfs de meest zachte tonen zijn overal nog te horen.

De tweede helft voor de pauze nog is het de beurt aan Spinvis. Wederom met een geweldige akoestiek, het lijkt zelfs op een kampvuursessie. Het voelt heel intiem, door de setting van een akoestisch optreden en het zicht op de gewelven van de kerk. Spinvis brengt drie eigen liedjes en daarna volgt alweer een pauze.

Na de pauze spelen Zapp4 en Spinvis samen een stuk genaamd ‘De Onverklaarbare Reis’. Spinvis leidt ons door een verhaal waarin begonnen wordt met het boeken van een kamer in ‘Hotel Atlantis’. Daarna voert hij het publiek mee langs de opbouw en afbraak van het hotel, waarbij ook zijdelings de reis van het leven wordt aangestipt. Op de achtergrond speelt Zapp4 dat ons zo door het verhaal loodst. De sfeer en intonatie passen bijzonder goed bij het verhaal wat Spinvis vertelt.

Ondertussen is het publiek zo stil en vol aandacht, dat de regen die valt op de kerkdaken nog gehoord kan worden. Heel toepasselijk op het moment dat Spinvis benoemt dat het herfst is en het regent. Gaat het samenspel met Zapp4 dan helemaal vlekkeloos? Nee, dat helaas niet. Tegen het einde van het verhaal, waarbij Spinvis een soort ode aan zijn broer lijkt te brengen, wordt zijn stem wat ongepast overstemd door het opwellende geluid van de strijkers.

Het is een kleinigheidje, op een ongelukkig moment, maar kan zeker niet voorkomen dat Zapp4 en Spinvis een volledig terechte staande ovatie krijgen Wat een indruk, zowel de muziek als de omgeving; ze vullen elkaar perfect aan. Als de andere concerten in deze 3 Nights In Heaven reeks ook zo goed zijn, valt er nog veel te genieten.

Gezien: Zapp4 en Spinvis, op 6 november 2012 tijdens 3 Nights In Heaven, in de Catharinakerk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven