Orgel Vreten brengt liveregistratie uit op vinyl

Officiƫle presentatie LP in Effenaar tijdens clubtour

Tekst en fotografie: Patric Muris ,

Na het uitverkochte optreden van Orgel Vreten in de Effenaar op 2 februari liet het zich gemakkelijk voorspellen dat er een vervolg zou komen. Het duo Robin Piso en Thijs Schrijnemakers werd gevraagd voor Paaspop en werkte in de tussentijd plannen uit om nog veel grootser terug te komen. Er volgt een kleine clubtour door Nederland met een tweede show in de Effenaar, de zaal waar de battle echt begon. 10 mei wordt er opnieuw gestreden in Eindhoven met nieuwe gastoptredens en bovenal met een bijzondere presentatie. We spraken Thijs Schrijnemakers over de toekomstplannen van Orgel Vreten, want er zit blijkbaar nog veel meer in het vat.

Voor wie Orgel Vreten nog niet kent, dit is het concept: twee authentieke Hammondorgels met twee toetsenisten erachter staan lijnrecht tegenover elkaar. Te spelen, te jammen, te provoceren, te battlen, maar soms ook gezamenlijk toe te werken naar een climax in consensus. Daaromheen staat een band bestaande uit een drummer, een saxofonist en zo nu en dan opkomende gastartiesten.

Toetsenisten Piso en Schrijnemakers zijn de liefhebbers, de puristen, die klassieke orgelnummers bewerken tot eigen versies. Wat ze doen, is hun liefde voor het authentieke orgelinstrument op een toegankelijke manier delen met hun publiek. En dat publiek is veel groter dan ooit rekening mee is gehouden. “We hadden echt nooit verwacht dat dit zoveel mensen zou aanspreken” laat Schrijnemakers eerlijk weten. De uitverkochte Effenaar smulde van de show die tweemaal zo lang duurde als aangekondigd. Het werd middernacht op een doordeweekse dag, maar dat hield niemand tegen om te blijven tot het einde. “Wij doen met opzet geen uitspraken meer over de duur van onze shows. Die kan kort zijn, maar eerder heel lang” grapt Schrijnemakers.
 

Een tweede Effenaar show op 10 mei is inmiddels al weer aanstaande, nog maar een dik kwartaal na het vorige concert. De show in Eindhoven is onderdeel van een kleine clubtour waarbij een stop wordt gemaakt bij de grotere poppodia van Nederland, waaronder de Melkweg en Tivoli. Het hadden er veel meer kunnen zijn dan aangekondigd, maar er is bewust voor gekozen om niet op ieder aanbod in te gaan: “Omdat we naast Orgel Vreten nog een andere band hebben bijvoorbeeld, maar hoofdzakelijk ook om het zo goed mogelijk te kunnen blijven doen.”

De show in Eindhoven is bijzonder, want daar wordt officieel de Orgel Vreten LP gepresenteerd met daarop de liveregistratie van de eerste Orgel Vreten show in de Effenaar op 2 februari 2012. Trots laat Schrijnemakers het eerste exemplaar zien, vandaag binnengekregen. “Het zijn maar zes nummers, maar meer past er ook gewoon niet op haha. Alle nummers duren zo lang. Je ziet het ook aan de groeven op de plaat.” Vooral Deep Purple’s Lazy met een gastbijdrage van Pablo van de Poel (bandmaatje van Piso in DeWolff) bestrijkt een groot deel van de B kant. Op kant A staat Piso afgebeeld, op kant B Schrijnemakers. “We verkopen hem alleen maar op plaat, in een oplage van maximaal 300 stuks. Meer maken we er ook echt niet. Dan maken we liever iets nieuws. Het moet wel bijzonder blijven.”

Schrijnemakers vervolgt: “We willen het publiek graag verrassen met mooie dingen. Daarom houden we shows op toffe locaties, zorgen we voor een speciaal clubsfeertje en nodigen we iedere keer nieuwe gastmuzikanten uit die we nooit van te voren aankondigen om het een verrassing te laten zijn.” Hij laat geen namen los, maar laat wel weten dat het grote namen zijn uit de Nederlandse muziekindustrie. “Het gaat alle kanten op: van een indie muzikant tot aan een hardstyle producer.” Vast voorprogramma van Orgel Vreten is The Celluloid Gurus. Schrijnemakers benadrukt het belang ervan: “Zij zorgen met hun bijpassende muziek, projecties via 8 mm camera’s en Oosterse tapijten voor een setting die er zo ontzettend bij past.” Naast de aangekondigde clubdata komen er ook nog een paar hele mooie festivals aan blikt Schrijnemakers vooruit.

En dan?, wordt hem gevraagd. “Tot het einde van de zomer willen we best veel spelen en dat zo goed mogelijk doen. Daarna zien we wel weer verder. Orgel Vreten zal toch altijd iets blijven dat we ernaast blijven doen. Het is ook wel een dure hobby haha… En dan doel ik niet eens zozeer op het onderhoud van de Hammonds, maar meer op de mensen die er allemaal aan meewerken. We willen alles graag goed documenteren en dus nemen we iedere keer een aantal cameramensen mee. We doen ook alles in eigen beheer en dan is het vaak eerst investeren voordat je iets terugverdient. Al mijn spaargeld zit in deze plaat haha. Maar kijk nou, hoe mooi die is…”

Naast de LP wordt er nog gewerkt aan een extra registratie die over een paar weken op de Orgel Vreten website zal staan; een bundeling van kant A en kant B van de plaat, met beelden van alle vier de camera’s eronder. Om de muziek ook in het buitenland gemakkelijk aan te kunnen bieden, wordt nog gekeken naar de mogelijkheden voor online digitale verkoop van de debuutplaat van Orgel Vreten. Maar voorlopig is er dus eerst de vinyl uitvoering en zoals Schrijnemakers al opmerkt: die past er toch ook het beste bij?

De Orgel Vreten LP wordt op 10 mei 2012 gepresenteerd in de Effenaar en zal vanaf dan te koop zijn tijdens optredens van Orgel Vreten, via platenspeciaalzaken en de Orgel Vreten website.