Recensie: The Reaction – Action With The Reaction (EP) Recensie: The Reaction – Action With The Reaction (EP)

The Reaction verpakt 60’s invloeden in frisse garagerock

, Tekst: Paul Knippenberg

Recensie: The Reaction – Action With The Reaction (EP)

The Reaction verpakt 60’s invloeden in frisse garagerock

Tekst: Paul Knippenberg ,

Onlangs bracht de Eindhovense band The Reaction zijn eerste EP uit. De presentatie ervan was op een zeer toepasselijke 60’s Sunday in PopEi. De eerstgeborene werd met producer Mo Truijens opgenomen en heeft de naam ‘Action With The Reaction’ meegekregen.

Het artwork van de EP – uiteraard geheel in stijl ook verkrijgbaar op vinyl – onderstreept nog maar eens de bedoelingen van de band. Erg retro. Erg jaren zestig. Tijdens de eerste klanken van het rustige openingsnummer ‘A Good Place To Stand’ wordt de 60’s sfeer meteen treffend neergezet. Vooral het gitaar- en orgelwerk – van Dirty Denims Jeroen Teunis en Mirjam Sieben – is erg kenmerkend voor de muziek uit deze tijdsperiode.

Het tweede nummer ‘Barbarella Stomp’ is een furieus en pittig instrumentaaltje dat niet zou misstaan op de soundtrack van een Grindhouse film van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez. Met ‘Can’t Be Bold’ blijft de stoomtrein rollen en wordt de hoofdrol voor het eerst niet opgeëist door het Philicorda orgel. Zanger Hugo Van Dijken misbruikt hier zijn stembanden verschrikkelijk. Vol overgave brengt hij zijn boodschap.

Zijn stemgeluid kent hier en daar gelijkenissen met ‘Howlin' Pelle Almqvist, zanger van garageband The Hives. In het nummer ‘Flush Me’ wordt het instrumentarium van The Reaction verder uitgebreid met een mondharmonica. En zo heeft ieder nummer wel iets speciaals of opvallends. Het maakt de zes nummers tellende EP tot een boeiend en samenhangend geheel.

‘Action With The Reaction’ bevat geen uitgesponnen sixties psychedelica. De plaat bestaat enkel uit korte garage- en beat nummers. Ze klokken op ‘Minds Eye’ na net na de twee minuten. De titel van dit nummer lijkt een dikke knipoog naar de voorbeelden van The Small Faces. Andere voorbeelden en inspiratiebronnen zijn er uiteraard genoeg te herkennen op de EP. Zelf noemt de band Q65, The Creation en The Pretty Things, allen succesvol in diezelfde tijdsperiode. Maar door de band enkel weg te zetten als een 60’s tribute band zou The Reaction te kort gedaan worden.

Natuurlijk, de hoorbare invloeden en referenties zijn talrijk. Maar de zelfgekozen kaders werken in deze gelukkig niet als een negatieve beperking. De verschillende invloeden zijn op deze EP verpakt in pakkende en frisse - soms rauwe - garagerock nummers. De band klinkt zowel muzikaal en tekstueel ongelofelijk catchy. Vooral ‘Can’t Be Bold’ en afsluiter ‘Payday’ hebben maar één luisterbeurt nodig om een hele dag te blijven hangen, een kenmerk van knappe songwriting.


De EP van ‘Action With The Reaction’ is nu verkrijgbaar tijdens optredens en via de website van de band.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven