De vijf Gouwe Lempkes van Grim Tim De vijf Gouwe Lempkes van Grim Tim

De vijf beste schijven volgens artiesten uit Eindhoven

, Grim Tim en Patric Muris

De vijf Gouwe Lempkes van Grim Tim

De vijf beste schijven volgens artiesten uit Eindhoven

Grim Tim en Patric Muris ,

Op 2 juni aanstaande is er weer een nieuwe Club 3voor12/Eindhoven, onze showcase waarbij de leukste bands van Eindhoven live te horen zullen zijn in de Effenaar. Traditiegetrouw stellen we de clubavond acts voor aan de hand van hun favoriete platen allertijden, oftewel hun Gouwe Lempkes. Dat is deze editie niet anders. Na avondopener Snoeck is het nu de beurt aan Grim Tim, de blues rock band die eigenzinnig is, niet van standaard songstructuren houdt en zijn klassiekers van de grootheden die daarin afweken dan ook naar behoren kent.

Mike Stern - Who Let The Cats Out
Wat mij betreft behoort dit album tot 'the greats'. Dit album heeft mij enorm beïnvloed, het heeft mijn muzikale smaak mede gevormd. Dit was een van de eerste fusion albums die ik ooit hoorde. Vanaf het moment dat ik dit album in mijn bezit had, ben ik een fusionkicker geweest. Dit album  heeft voor mij veel betekenis. Het is één van de weinige albums waarvan elk nummer naar mijn smaak is. Op dit album is er geen nummer dat ik zou overslaan tijdens het luisteren, hetgeen weinig voorkomt.
Nog een mooi aspect vind ik de combinatie van stijlen. Alles zit hier in één. Ook verwonderend is het niveau van alle muzikanten. Naar mijn mening behoren deze musici tot de besten. Dit album is voor mij een grote inspiratiebron, waar ik al zo'n zes jaar achtereenvolgens naar luister. Voor mij heeft dit album de deur geopend naar een andere wereld dan die van de 60s en 70s rock, en daarvoor zal ik Mike Stern altijd dankbaar zijn.

Dustin Boerrigter (Drums)

Jeff Buckley – Grace
Alles klopt. Dat is wat ik heb te zeggen over Grace van Jeff Buckley. Zang en gitaar zijn jaloersmakend. Toen ik dit album voor de eerste keer hoorde ging er een wereld voor me open. Alles aan Grace spreekt me aan; de gitaarpartijen zijn allemaal zo uniek en speciaal, de zang is "out of this world". Nog nooit voor hem of na hem heb ik iemand horen zingen met zo veel soul en gevoel. Buckley opent je ribbenkast en begint rechtstreeks je hart te bespelen. De nummers zijn stuk voor stuk fantastisch, maar komen het best tot zijn recht als je het album in één sitting luistert. Het liefst op vinyl natuurlijk. Grace heeft mij geraakt en doen groeien op een manier dat slechts één andere band heeft kunnen doen. Zeppelin, ook een van Buckley's favorieten overigens en een mooi bruggetje naar het volgende Gouwe Lempke.

David Henry (Leadgitaar en zang)

Led Zeppelin - Led Zeppelin III
Zep III is voor mij het essentiële hardrock album. Ieder Zeppelin album is fascinerend en anders, maar Led Zeppelin III heeft iets onbeschrijfelijks. Het is een reis, een ervaring, een trip. Het nummer ‘Friends’ bijvoorbeeld, is zo onheilspellend, duister en doordrenkt van folk met violen inbegrepen. Natuurlijk zijn er de bekendere nummers als ‘Immigrant Song’, waarvan een live versie als openingstrack op ‘How The West Was Won’ de eerste stappen in een nieuwe wereld voor mij waren toen Dustin dat album voor me draaide op groep acht kamp in Giethoorn, maar er staan ook veel onbekendere nummers op die net zo goed zijn. Jimmy Page is wat mij betreft de beste gitarist aller tijden. De oosterse toonladders die hij mengt met rauwe blues in zijn riffs maken deze stuk voor stuk fantastisch. Hoe die man ooit zo veel verschillende riffs heeft kunnen verzinnen, is voor mij nog steeds een wonder. Als laatste luistertip wil ik nog ‘Since I've Been Loving You’ aandragen. Dat nummer klinkt alsof het in een enorme kathedraal thuishoort. De drums van Bonham stuwen alles voort met zoveel kracht en John Paul Jones zijn fantastische baswerk is het perfecte raamwerk voor Page, wiens gitaarwerk een wervelwind is van perfect geplaatste noten. Ten slotte slaat Robert Plant's 'Primeval Wail' in als bliksem. Zo zingt geen ander. Zeppelin, I love you. Kunst met een hoofdletter Led Zeppelin.

David Henry

P.S. als je 'Primeval Wail' intypt op Google, krijg je als eerste resultaat Robert Plant. True story.

Joy Division - Unknown Pleasures
Dit album is doordrenkt van een melancholische sfeer en spat uit elkaar van pompende baslijnen. Joy Division is een band waarvan ‘de zanger niet kon zingen, de drummer geen maat kon houden en de bassist dacht dat hij leadgitaar kon spelen’. Dat wilde ik ook, een duidelijk definiërende rol spelen in een band. Dat trekt me zo tot deze plaat en daarom is het mijn Gouwe Lempke.

Koen Frijns (Basgitaar)

The Doors - L.A. Woman
L.A. Woman is een album dat ik pas kortgeleden heb ontdekt. Ik kende bepaalde nummers die erop staan wel, maar had het hele album nog nooit gehoord. Toen ik het album voor de eerste keer in zijn geheel luisterde, wist ik niet wat ik meemaakte. Ik was een Doors liefhebber, maar kende de muziek vrij oppervlakkig, vooral de Greatest Hits. Maar L.A. Woman laat zo veel meer van The Doors horen. Ik wil dansen, ik wil meezingen, ik wil leven als een boheem en nergens meer over nadenken als ik dat album luister. Jim Morrison's woorden zijn zoete honing die mijn oren binnenstroomt en op de een of andere manier lijken zijn woorden altijd op de muziek te zweven, net niet erin. Ik kan het niet beschrijven, maar het is wel erg tekenend. Goed, het is dus gewoon een fantastisch album.

David Henry

Eigen muziek van Grim Tim horen? Grim Tim presenteert debuut EP ‘Cygnet Strumpet House’ op 2 juni tijdens Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven