Krols verjaardagsfeestje creatief Kattekwaad in Area51

Wat ooit begon als illegaal feestje is uitgegroeid tot succesvol concept

Tekst: Patric Muris ,

De muzikale creatievelingen van Kattekwaad stonden in het vrij korte bestaan al op Eyndhoven aan Zee, Solar festival, Heibel en FuckYouWereFromEindhoven. Area51 is de vaste thuisbasis waar ze al een jaar lang feestjes organiseren. Het eerste jubileum is daar. Er wordt groots uitgepakt en zoals altijd: gratis entree voor iedereen.

Onder de noemer ‘meest krolse lentenacht van het jaar’ vindt 24 maart 2012 het eerste verjaardagsfeestje van Kattekwaad plaats, met iets lekkers voor alle vroegkomers. Een eerste jubileum is ook een mooi moment om even terug te kijken. Wat zijn de mooiste momenten geweest van afgelopen jaar en wat zijn de toekomstplannen? “Hoogtepunt is toch wel dat we in een jaar tijd een goede avond hebben opgezet en iedere keer weer volle bak hebben. We begonnen in de kleine zaal van Area51, maar moesten al heel snel uitbreiden naar de grote zaal. Als je dat ziet, geeft het iedere keer weer een kick” licht Joep Binkhorst, de enige niet-Eindhovenaar van het collectief toe.

Het begon ooit met een podcast die gepost werd op
Soundcloud waarmee de muziekliefhebbers hun favoriete muziek wilde delen met anderen. Een eerste feest volgde ergens aan de rand van Eindhoven, toen nog illegaal. De politie kwam er al snel achter waardoor het binnen een half uur was afgelopen. “We gingen de gesprekken aan met Area51 waar we al snel terecht konden en ook zijn gebleven.” En dan is daar zaterdag al het eerste verjaardagsfeestje.

Met namen als Kattekwaad, Dropsnor (VJ) en Vleesboom (VJ), allen zaterdag in Area51, weet je al dat je niet te maken hebt met een doorsnee collectief. Kattekwaad combineert graag muziek met creativiteit. Dat gaat verder dan beeld en geluid. Zo wordt er zaterdag een extra creatieve impuls gebracht door Big Bug Collection, een team kunstenaars dat oude T-shirts weer van waarde laat zijn door ze live te customizen. Ook ontwerpers krijgen een outlet, want de zaal wordt aangekleed met grote banners door hen gemaakt. “We proberen steeds meer kunst en theater als randprogramma aan het concept toe te voegen en iedereen erbij te betrekken. Studenten van Design Academy en TU/e ontwerpen regelmatig flyers of banners, de kunstenaars van Big Bug Collection komen T-shirts ontwerpen, maar we zoeken nu ook buiten Eindhoven de samenwerking op.
In april gaan we naar ‘Losse Schroeven’ in Utrecht, een vergelijkbaar concept, om te kijken hoe zij het doen en of we mogelijk kunnen samenwerken. We zijn altijd op zoek naar nieuwe impulsen en iedereen die een bijdrage denkt te kunnen leveren, is welkom. Uitgangspunt is altijd weer een leuke, gezellige avond organiseren waar lekker gedanst kan worden.”

Kattekwaad omschrijft zijn stijl vaak aan de hand van verschillende muziekgenres. Voor wie een meer algemene indruk wil, geeft Binkhorst de volgende definitie: “Kattekwaad brengt een smeltkroes van kwalitatieve elektronische muziek – verwacht dus geen David Guetta ofzo – die een breed publiek aanspreekt. Kattekwaad is voor mensen die van een feestje houden met stijlen waarin iedereen wel iets terug kan vinden; van downbeat met hip hop invloeden en disco tot aan de wat rauwere electro voor mensen die echt uit hun dak willen gaan.”

Met zeven DJ’s die van elkaar verschillen, staat het collectief garant voor variatie, dat is ook te horen op hun Soundcloud. Tijdens het verjaardagsfeestje draaien ze alle zeven in Area 51: Aschwin, Disco, Funk AM, Ivo Daniël, Ramb, Wenk en Kobuz. Dat doen ze in een back-to-back set waarbij het stokje regelmatig wordt doorgegeven, maar ze altijd met z’n tweeën blijven staan. VJ’s: Dropsnor & Vleesboom zorgen voor de visuele ondersteuning.

Het eenjarig bestaan van Kattekwaad wordt gevierd op 24 maart 2012 in Area51. Aanvang: 22.00 uur. Entree: gratis.