Headliner Plaid redt aftrap eerste Mindcamp tour Nederland

Initiatiefnemer Funckarma stelt teleur

Tekst: Elwin Rijken / Fotografie: Michelle Verhoeks ,

Mindcamp is een initiatief van Funckarma, de IDM act uit Den Haag van de gebroeders Funcken. In de vorm van minitours doen gevestigde en opkomende IDM acts Nederland aan in diverse podia middels uitbundige live sets. Goed nieuws dus voor liefhebbers van ‘Intelligent Dance Music’. De aftrap is vanavond in de Effenaar dat daarmee wijselijk zijn muziekaanbod breed houdt. De vraag is of het publiek dit mooie en broodnodige initiatief omarmt.

Julien Mier mag de avond beginnen in een nauwelijks gevulde Kleine Zaal die is voorzien van een brede tafel met daarop hardware apparatuur en macbooks. Als een ware pro begint deze jongeman ongestoord zijn hardware synths te bespelen. Driftig draait hij aan zijn knoppen. Zijn muziek is een mooie mix van esotherische klanken en staccato beats. In prachtige uitgesponnen ambients laat hij een brede invloed van wereldse klanken en ‘otherwordly’ sounds horen. Ondanks zijn ‘everything but the kitchen sink’ aanpak houdt Julien een strakke eenheid in zijn nummers. Hier en daar struikelt hij weleens over zijn beats of moffelt hij met een glimlach een foutje weg, maar hij zet een zeer solide set neer. Jammer dat het publiek schuw in de achtergrond blijft staan. Luidruchtig kletsend geven zij bijna de hele show Julien weinig tot geen feedback. Toch mag hij op het einde van zijn set een welgemeend applaus in ontvangst nemen.

Dan is het tijd voor de mannen van Funckarma. Don opent het tweede gedeelte van de avond in zijn eentje. Broer Roel voegt zich later toe. Nog steeds staat het publiek verstopt achter de middenlijn van de zaal. De mooie podiumlampen dienen als surrogaat zoeklichten en tonen de mensen door ze sporadisch te belichten. Een kleine geruststelling voor de broeders Funcken die tijdens hun act langzaamaan de zaal voller zien worden. Funckarma zet een drukkere set live nummers neer met veel variatie. Wat opvalt is dat Don weinig actief en overtuigend zijn kunsten toont. Moeilijk kijkend en soms neigend naar leesblindheid duwt hij zijn gezicht dichter op zijn laptop scherm. Het oogt niet professioneel. Daarnaast wordt Don vaak afgeleid tijdens de act.

Wanneer broer Roel zich aan Don’s zijde schaart wordt de set intenser. Roel doet meer met zijn aanwezigheid en knikt enthousiast achter zijn laptop. Als live dj is het zaak dat je iets doet met je presentatie, aangezien mensen een lange tijd naar je hoofd moeten staren. Wel vreemd is dat Roel de hele set lang consequent uit de maat weet mee te swingen. Een soort anti-prestatie. De visuals van Funckarma zien er strak uit, maar zijn weinig gevarieerd en beklemmen uiteindelijk in hun eentonigheid. Ondanks het feit dat de show gaandeweg steeds harder wordt, dient dit eerder als een aanslag op het gehoor dan een oprechte manier om meer jus aan de show te geven. Funckarma stelt  ondanks de goede bedoelingen teleur en het publiek wil meer.

Er vindt een kleine overlap plaats wanneer headliner Plaid mag beginnen. Terwijl de act nog wat technische probleempjes oplost mag Roel Funcken nog even zijn gang gaan. Zijn enthousiasme werkt gelukkig wel aanstekelijk en het publiek reageert hierop. Als Plaid dan echt van start gaat, vallen meteen de prachtige visuals op. Elk nummer heeft zijn eigen visuele ondersteuning. Van figuratieve tot abstracte voorstellingen. Plaid brengt deze avond vooral nummers van de nieuwe CD ‘'Scintilli‘ ten gehore. De nummers zijn dansbaar en voor het eerst in in de avond laat het publiek dat ook blijken. Andy Yurner en Ed Handley zijn enorm geconcentreerd en komen zelfverzekerd over. Ze revancheren zich op die manier op de zoutloze show in de Effenaar in 2006. Dat de mannen goedlachser zijn dan je zou denken blijkt wanneer een technische error een ‘verschoon luchtfilter’ tekstbericht over hun visuals plaatst. Even gaan de lichten aan en stopt de show. Andy en Ed lachen erom en geven hun pokerfaces voor een klein moment op. Een mooie interactie met het publiek dat na deze volle avond toch aan het langste eind heeft getrokken.

Gezien: Mindcamp met Plaid, Funckarma en Julien Mier, op 23 maart 2012, in de Effenaar.