Amadou & Mariam met band één grote familie in Muziekgebouw

Swingend optreden van Malinese supersterren krijgt publiek aan het dansen

Tekst: Thomas Frenkiel ,

‘The blind couple from Mali’ treedt op in het Muziekgebouw. Een gemêleerd publiek is naar het concertgebouw gekomen om het tweetal live te zien. Nadat een DJ een beat heeft aangezet met het geluid van snelstromend water en getjilp van vogels draait een kwartier lang Afrikaanse muziek. Dan is het voorprogramma voorbij en kan de avond echt beginnen.

De sfeer is ongedwongen in het Muziekgebouw. Als de DJ het podium even heeft verlaten, worden de Malinese supersterren het podium op begeleid. Amadou & Mariam zoeken direct de interactie met het publiek. “How are you tonight?”, vraagt Amadou. “Do you feel alright?”, valt Mariam hem bij. Amadou & Mariam hebben een zevenkoppige band bij zich: een toetsenist, een percussionist/djembé-speler, een drummer, de DJ die samples en beats speelt, een bassist en een tweemans koortje staan het duo muzikaal bij.

Na het eerste nummer, gevolgd door een groot applaus, beginnen Amadou & Mariam een in het Frans gevoerde conversatie met het publiek. Het tweede nummer dat ze spelen is ‘Magosa’ van het album ‘Welcome to Mali’. Het nummer dat hierop volgt, is een swingend nummer en direct gaan er een aantal mensen aan de zijkant van de zaal staan dansen. Vooral de uptempo nummers krijgen veel applaus.

Het stel uit Mali vraagt om de twee nummers hoe het publiek zich voelt. Vaak eerst in het Frans en dan in het Engels. Met in het achterhoofd het feit dat Amadou & Mariam met elkaar getrouwd zijn, voelt het alsof de zaal hun huiskamer is en de bandleden op het podium een grote familie vormen. Wij als publiek zijn te gast bij deze familie uit Mali, en gastvrij is ze.

Net als de nummers iets te veel op elkaar beginnen te lijken, besluit Amadou een paar gitaarsolo’s weg te geven. Nu pas is te horen wat een fantastische gitarist er op het podium staat. Ook achter in de zaal gaan nu mensen voor hun stoel staan. Amadou & Mariam bedanken hun band, maar ook hun hele entourage. Van tourmanager tot geluidsman, iedereen wordt genoemd en krijgt applaus. Dit korte intermezzo is niet het verwachte einde van de show. De djembé-speler vraagt het gehele publiek te gaan staan en er volgen nog drie nummers. Onder luid applaus verlaten Amadou & Mariam en hun band het podium om even later weer terug te komen voor de toegift.

Een toegift die uiteindelijk een klein half uur duurt en waarbij de hele zaal danst. Als een man uit het publiek tijdens het allerlaatste nummer het podium op springt en kort maar krachtig een paar dansmoves laat zien, besluiten de zangeressen die het koortje vormen ook hun skills te tonen. De djembé-speler trommelt en de zangeressen schudden hun billen. De muzikanten op het podium lijken meer dan ooit op een gelukkige familie. De vraag die rijst: wat zouden ‘vader en moeder’ Amadou & Mariam ervan vinden als ze dit konden zien?

Gezien: Amadou & Mariam, op 28 maart 2012, in het Muziekgebouw.