Tindersticks stellen opnieuw teleur in Eindhoven

Onbezielde headliner Naked Song 2012 scoort onvoldoende

Tekst: Bart Jansen / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Na het veel bewogen optreden tijdens het Cross-Linx festival in 2010 keren Tindersticks terug in Eindhoven voor een optreden als afsluitende headliner van Naked Song 2012. De Britse band stapte destijds na 45 minuten van het podium af, omdat het publiek volgens de band teveel door de muziek heen praatte. De onvermijdelijke vraag vandaag is dan ook: Zullen ze ditmaal langer op het podium blijven staan?

Gezien
Tindersticks, tijdens Naked Song festival in Muziekgebouw, op 16 juni 2012.

Muziek
Tindersticks zijn alweer twintig jaar bezig en hebben inmiddels maar liefst negen albums op zak. Onlangs kwam ‘The Something Rain’ uit, een album dat weer vol staat met nieuwe ideeën van zanger Stuart Staples en zijn band. De muziek heeft vooral veel affiniteit met artiesten als The National, Nick Cave en The Afghan Whigs. Melancholische popmuziek met uitgebreide arrangementen dus.

Plus
De nieuwe nummers van de Britten zijn gewaagd en vernieuwend. Als een sessie worden de nummers ingeleid waarbij de rest van de band de trage Staples volgt. ‘This Fire Of Autumn’, één van die nieuwe nummers, kan bestempeld worden als lichtpuntje van de setlist. De meerstemmigheid is krachtig en een bewijs dat de band muzikaal gezien niet de verkeerde bedoelingen heeft.

Min
Om te beginnen laat de band bijna een kwartier op zich wachten tot grote ergernis van het publiek. De roadie roept herhaaldelijk luid “This fucking mic doesn’t work”. Dit belooft al weinig goeds. Wat heet... Zonder enige bezieling speelt de band gladjes de set af en de indruk ontstaat dat alle bandleden voor zichzelf aan het spelen zijn. Dat Staples kan mompelen, is bekend, maar tijdens ‘Chocolat’ lijkt het net alsof Nico Dijkshoorn een column voorleest die hij net even vluchtig heeft geschreven. Veel bezoekers verlaten op dat moment de grote Rabobank zaal. De arrogantie waarmee de band op het podium staat, is tenenkrommend. Er is ook totaal geen interactie met het publiek. Terwijl steeds meer bezoekers de zaal verlaten, blijven zij maar stug doorspelen. Zo stug dat ze eindigen in een halfvolle zaal.

Conclusie
Tindersticks zijn moeilijk te peilen. Ze geven vanavond als enige band nog een extra toegift, namelijk single ‘Medicine’. Apart, want inmiddels is de zaal nog maar voor één derde gevuld. Het kan niet anders dan dat de band hier zelf ook conclusies uit trekt. Of is hiermee al gepoogd aan schadeherstel te doen? Dat de bezoekers Tindersticks dan al de rug toegekeerd hebben, is niet gek. Een arrogante en bovenal inspiratieloze headliner had dit festival niet verdiend. Opnieuw dus ophef over een optreden van Tindersticks dat het laagste cijfer scoort van alle acts op Naked Song 2012.

Cijfer
4,5