Jim White, volgende keer spoken word?

Koning van de country noir heeft te weinig tijd om te overtuigen

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Nout van Deijck ,

In elk stukje over Jim White komt naar voren dat hij een veelzijdig, zoekend man is. De banen die hij bekleedde voordat hij zanger werd zijn niet op één hand te tellen en ook zijn muziek stuitert alle kanten op. Zijn laatste CD ‘Where It Hits You’ bevat zowel klassieke country als vrolijke popnummers en zijn discografie bevat tal van interessante samenwerkingen, waaronder die met Johnny Dowd – een andere legende – in de band ‘Hellwood’.

Gezien
Jim White, tijdens Naked Song festival in Muziekgebouw, op 16 juni 2012.

Muziek
Vandaag treedt Jim White aan met twee muzikanten van de Belgische band Stanton en een drumcomputer. Zijn setlist bestaat uit lang uitgesponnen countrynummers. Door de lome zang én door de fills van Geert “JC” Hellings is de gedachte aan Mark Knopfler en het late werk van Bob Dylan nooit ver weg. Tussen de nummers door trakteert Mr. White zijn publiek op hilarische anekdotes over Jezussen die hun kruis op een kar monteren zodat ze niet zo zwaar hoeven te tillen. Mede door de vele verhalen tussen de nummers door, komt het trio slechts aan zeven nummers toe.

Plus
Jim White is een aimabel man die weet hoe hij zijn publiek voor zich moet innemen. Bovendien beschikt hij over een oeuvre waarop menig artiest jaloers mag zijn. Een aantal hoogtepunten komt ook vanavond voorbij, waaronder ‘Chase The Dark Away’, de monumentale opener van zijn laatste CD ‘Where It Hits You.’ Hij is zo aardig om zijn Belgsiche begeleiders een eigen nummer te laten spelen, helaas wel meteen het minste van de set.

Min
Voor een man met de bagage van Jim White is zeven nummers te mager. Het is jammer dat er geen live drummer meespeelt en dat de beats uit een computer komen. De verhalen waren zeer vermakelijk maar wellicht hadden een paar extra nummers in de set het optreden meer glans kunnen geven.

Conclusie
De nummers die gespeeld worden zijn dik in orde, maar de balans tussen ‘spoken word’ en muziek is voor dit festival ver te zoeken.

Cijfer