Bertolf kiest voor andere weg op Naked Song festival

Derde plaat ‘Bertolf’ voor het eerst gepresenteerd aan Eindhovens publiek

Tekst: Bart Jansen / Fotografie: Lionne van der Hagen ,

De grote Rabobankzaal heeft vandaag als opener de voor vrijwel niemand meer onbekende Bertolf. De Nederlandse singer-songwriter heeft een nieuwe plaat uitgebracht met een heel ander geluid. Buiten de Eindhovense acts is Bertolf verder nog de enige artiest uit eigen land van het internationale singer-songwritersfestival Naked Song. Eens zien hoe die plek op het hoofdpodium, met veel nummers van die nieuwe plaat, hem afgaat.

Gezien
Bertolf, tijdens Naked Song festival in Muziekgebouw, op 16 juni 2012.

Muziek
Met ‘Bertolf’ heeft de ooit nog als 3FM Serious Talent betitelde Bertolf zijn muzikale weg over een andere boeg gegooid. De nieuwe plaat ligt meer in het gehoor van Nick Drake en The Beatles in tegenstelling tot zijn eerdere werk dat meer klinkt als radiovriendelijke pop. Desondanks wordt nieuwe single ‘Mary’ veel gedraaid op de Nederlandse radio.

Plus
Bertolf opent gewaagd met het prachtige ‘English Roses’, een nummer dat hij schreef als ode aan zijn opa. Het haast kerkelijke koor neemt de toeschouwer gelijk mee waardoor het gevoel ontstaat echt in die ambiance terecht te zijn gekomen. ‘Mary’ bewijst in de live-uitvoering een ijzersterke single te zijn. Het nummer wordt dan ook goed ontvangen door het publiek dat mee neuriet in de goedgevulde grote Rabobank zaal.

Min
Een gewaagde keuze van Bertolf om de singles van zijn vorige werk niet te spelen. Weliswaar past de setlist prima in de lijn van de andere singer-songwriter acts, de trouwe Bertolf volgers zullen singles als ‘For Life’ en ‘Another Day’ missen. In de goede akoestiek van de grote Rabobank zaal vallen oneffenheden al snel op: de drum is wat aan de harde kant waardoor deze zo nu en dan wat overheersend aanwezig is.

Conclusie
Bertolf heeft zijn band flink uitgebreid met zes man sterk en duidelijk gekozen voor een andere hoek. Zijn voorliefde voor The Beatles is duidelijk terug te horen. Een gewaagde keuze misschien, maar wel een goede die vandaag ook nog eens prima past bij de rest van de programmering.

Cijfer
7