Recensie: Grim Tim - Cygnet Strumpet House (EP)

Eindhovens nieuwste bluesrock sensatie en zijn debuut EP

Tekst: Koen van Hees ,

Zaterdag 2 juni 2012 hield Grim Tim tijdens Club 3voor12/Eindhoven zijn EP releaseparty in een goed gevulde kleine zaal van de Effenaar. Tijdens deze showcase maakte de band veel indruk. Hoog tijd dus om de gepresenteerde EP aan een luisterbeurt te onderwerpen.

Grim Tim is nog maar een jonge band, maar de drie jongens zijn desalniettemin in staat gebleken om volwassen en bovenal prima liedjes te schrijven. EP 'Cygnet Strumpet House' bevat uitgebalanceerde bluesrock, een genre waarin bands als DeWolff en Shaking Godspeed al een aantal jaren succesvol zijn. Na het beluisteren van deze debuut EP overheerst de gedachte dat Grim Tim in staat is om deze bands te volgen op weg naar succes.

In het openingsnummer, 'Sixty Eight', wordt de onmiskenbare riff uit Led Zeppelin's 'Dazed And Confused' netjes gebruikt, om maar eens niet onder stoelen of banken te steken uit welk vaatje de jongens hun inspiratie tappen. Hier verwijst de titel van het liedje ook naar toe. Er zijn artiesten die er minder goed mee weg zijn gekomen. 'In your storms (I reside)' hint sterk naar de bluesrock van eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Het is uiteraard geen schande dit beproefde recept nieuw leven in te blazen. Het derde nummer 'La Belle Nouvelle', en dan met name het eerste deel, doet sterk denken aan wijlen Jeff Buckley. Het breed uitgesponnen couplet waarmee het liedje begint, met enkel gitaar en zang, verveelt geen moment. Zelfs niet wanneer het nog drie keer terugkomt en enkel wordt onderbroken door kleine breaks. Ook dit trucje beheerst Grim Tim uitstekend, waarmee de band laat horen allround te zijn binnen het genre. Het schijfje wordt afgesloten met 'Support', een liefdesliedje dat ondersteund wordt door stevig gitaarwerk.

Met de EP 'Cygnet Strumpet House' laat Grim Tim in een kleine twintig minuten horen waar het toe in staat is. Waar beginnende bands regelmatig een debuut EP alle kanten op laten schieten en uiteindelijk maar een paar goede liedjes overhouden, is dat hier bepaald niet het geval. Als dit niveau kan worden doorgetrokken naar een heel album zou een mooie clubtour door Nederland een logisch gevolg zijn. Grim Tim laat mooie oude tijden met succes herleven.

De EP 'Cygnet Strumphet House' is uitgebracht in eigen beheer en te koop bij optredens van de band. Luisteren of bestellen kan ook via de website van Grim Tim.