Mariska Louman (The Sugarettes) brengt eerste solo EP Iskaa & The Red Cars uit

Zangeres beïnvloed door indie en shoegaze uit jaren 90

Tekst: Patric Muris ,

Mariska Louman (The Sugarettes, Nikoo en Arie-Wubbo band) was jarenlang frontvrouw van FOAM. Toen die band ermee stopte, wilde ze weer iets heel anders, iets extremers, voor zichzelf beginnen. Een soloproject met een geluid dat aansluit op haar liefde voor de indie en shoegaze uit de jaren 90. Iskaa & The Red Cars, naam van zowel de band als de eerste release, is het gevolg.

Deerhoof, My Bloody Valentine en Blonde Redhead worden als belangrijkste inspiratiebronnen genoemd. Louman laat weten dat ze graag eenzelfde soort muziek wilde maken, maar dat het uiteindelijk toch ook een eigentijds geluid heeft gekregen. Alle nummers zijn geschreven door Louman zelf die zowel zingt als gitaar speelt.

In de studio zijn de nummers een bepaalde richting opgeduwd door Joep van Son (eveneens The Sugarettes, Nikoo en Arie-Wubbo band) die als mede-producer heeft gezorgd voor een wat zwoelere tint. Als vaste muzikale partner heeft hij ook nog wat gitaar ingespeeld. Naast Van Son is er ook een mannenkoortje op de EP te horen. Wie de rest van The Red Cars is, wil Louman nog een beetje geheim houden. Er is een grote kans dat zij ‘Iskaa’ ondersteunen tijdens toekomstige optredens heeft de zangeres laten weten, dus wellicht dat ze dan uit de anonimiteit verdwijnen.

Optredens zullen op zijn vroegst pas in het najaar gepland staan. Dan kan overigens ook de tweede EP van Iskaa & The Redcars verwacht worden. De werkwijze van Louman is zoals bij al haar muzikale projecten ‘zo puur en zo rauw mogelijk opnemen’. ‘Iskaa & The Red Cars’ is dan ook in één weekend opgenomen in Studio 58. De EP, die is uitgebracht op 9 juni 2012, is nu gratis te beluisteren en te downloaden via de Bandcamp van Iskaa & The Red Cars.