Iedereen weer even 16 jaar oud bij Cerebral Ballzy Iedereen weer even 16 jaar oud bij Cerebral Ballzy

Te dronken om te rijden, maar toch vol gas geven

, Tekst: Thijs Portz

Iedereen weer even 16 jaar oud bij Cerebral Ballzy

Te dronken om te rijden, maar toch vol gas geven

Tekst: Thijs Portz ,

New York, en dan voornamelijk Brooklyn, is de laatste jaren hofleverancier van hippe bands. MGMT, Yeasayer, Grizzly Bear en Vampire Weekend; het zijn stuk voor stuk indie bands waar de muziekpers niet over uitgesproken raakt. Maar er sluimert nog iets. Uit de krochten van het ongetwijfeld meest ranzige en achtergestelde gedeelte van de wijk komt Cerebral Ballzy dat bestaat uit vijf jonge gasten met een grote voorliefde voor punk, trash, skateboarden, feesten, pizza en natuurlijk meisjes. Het liefst met een jaren 80 kapsel, want dat is waar deze bende zijn inspiratie vandaan haalt.

Voorprogramma's Toxic Shock en Cracks In The Wall

Een goede keuze van de Effenaar, dat het vijftal naar Eindhoven haalde, om ze in Area51 te plaatsen; een betere plek dan een skatehal is er niet voor een band als Cerebral Ballzy. Hun vorig jaar verschenen titelloze debuut is een plaat die de luisteraar in nog geen 20 minuten omver blaast met een geluid dat herinneringen aan bands als Black Flag en Suicidal Tendencies oproept. Kort en snel dus. Om er toch een avondvullend programma van te maken, zijn er vanavond twee voorprogramma’s nodig: Het Antwerpse Toxic Shock en Cracks In The Wall uit Tilburg.

Zanger Wally van trashmetal band Toxic Shock, is een leip geval. Zodra het eerste nummer begint, stormt hij het publiek in met een Justin Bieber-masker. De toon is gezet. Zonder een woord tot het publiek te richten, blijft Wally rare fratsen uithalen terwijl de band de ene na de andere metalriff afwerkt. Lomp, hard en agressief. Jammer dat de zang compleet los lijkt te staan van de muziek, waardoor het als geheel niet overkomt.

Als tweede speelt Cracks In The Wall. De band walst in moordend tempo over de Area51 heen. De meeste nummers hebben 80’s hardcore invloeden, duren niet langer dan één minuut en staan bol van agressie. De band klinkt oprecht en speelt goed, al zitten er nogal wat inwisselbare gitaarsolo’s in de nummers. Goede show, maar het publiek lijkt zijn krachten te sparen voor de ideale schoonzonen uit Brooklyn.

Cerebral Ballzy

Om 22:45 is het showtime. Aan de ogen van zanger Honor Titus te zien, heeft de band zich al de gehele dag kostelijk vermaakt. Het mag de pret niet drukken. De band is blij met de locatie en begint – heel toepasselijk – met ‘Sk8 All Day’. Titus stuitert alle kanten op en weet het publiek meteen voor zich te winnen. In een mum van tijd staat de zaal dan ook op zijn kop.

Voor diepgang moet je niet bij Cerebral Ballzy zijn, voor een goed feest wel. De nummers gaan over niet naar school gaan (‘Cutting Class’), drank & drugs (‘Puke Song’, ‘Drug Myself Dumb’) en meisjes (‘Junky For Her’). Ook de middelvinger voor de gevestigde orde komt in meerdere nummers, waaronder instant klassieker ‘On The Run’, aan bod.

De band lijkt zich goed op zijn gemak te voelen en is een stuk vriendelijker dan de twee voorprogramma’s. Honor Titus is een geweldige frontman, die de tijd neemt om zijn waardering voor Eindhoven, het skatepark en het publiek kenbaar te maken. Eentje die zelfs het publiek inloopt om zijn fans te knuffelen.

Het werkt wonderwel. De band brengt een energieke, rammelende en stomende show en het publiek eet uit Titus’ hand. Het hele album wordt zonder echte uitschieters gespeeld en na 32 minuten is het vijftal door al het materiaal heen. Kort, heftig, sympathiek en daarmee voldoet Cerebral Ballzy aan alle verwachtingen; compromisloos en zonder pretenties een feest bouwen.

Gezien: Toxic Shock, Cracks In The Wall en Cerebral Ballzy, op 29 juni 2012, in Area51.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven