Martyn samen met Erosie terug in Eindhoven voor live fusie van beeld en geluid

Gaslab haalt Eindhovense kunstenaars voor even terug

Tekst: Patric Muris ,

Ze houden zich bezig met heel verschillende disciplines, maar samen zijn ze even complementair als pindakaas en hagelslag. Het zijn smaakmakers in hun eigen vak. Ze hebben allebei een werkterrein verspreid over de hele wereld, maar de roots liggen voor beiden nog altijd in Eindhoven. Op 15 maart 2012 komen ze die weer even opzoeken. Samen, in een poging om een ultieme fusie van audio en video neer te zetten.

Cultureel platform Studium Generale, met Gaslab als onderkomen, kondigt aan dat het niet zomaar een dance avond wordt, maar dat er een beleving wordt gecreëerd. Op de eigen site wordt gesproken van een symbiose tussen beeld en geluid. De creaties zijn gemaakt door twee – van oorsprong –Eindhovenaren. De organisatie van het kleine podium, gelegen op het TU/e terrein, koppelt daar de vraag aan waarom er toch zoveel goede creaties uit Eindhoven komen. Een begrijpelijke stelling aangezien veel technologisch talent dat zich bezig houdt met entertainment toepassingen op het eigen terrein te vinden is en zijn uitlaatklep vindt in het Gaslab.

Zo heel veel evenementen organiseert het Gaslab niet, vaak zijn de evenementen wel exclusief te noemen. Maar dan moet je er op tijd van weten of er op tijd bij zijn. In de historie stonden James Blake en Fink bijvoorbeeld al eens op het kleine podium. Ook Martyn is een naam die na 15 maart een eervolle vermelding verdient op de wall of fame. De in Amerika woonachtige producer heeft de afgelopen jaren een verschuiving meegemaakt van drum ’n bass naar dubstep en bij zijn laatste album is naar eigen zeggen techno de insteek geweest. Dat is het uiteindelijk ook niet helemaal geworden. Duidelijk is dat zijn muziek dansbaarder is geworden. Doordat Martyn naast producer zijnde ook actief is gebleven als DJ weet hij wat er leeft op de dansvloer. Dat heeft invloed gehad op zijn laatste album ‘Ghost People’. Zijn muziek is “agressiever, donkerder en directer” geworden zo liet hij vorig jaar in gesprek met 3voor12 weten.

Daar hoort ook een nieuwe live set bij die in oktober 2011 tijdens Amsterdam Dance Event voor het eerst in Nederland te horen was. De invulling van de show in Eindhoven is nog niet bekend. De producer heeft de vrije hand gekregen van de organisatie. “Martyn en Erosie willen er echt iets vets van maken. Het wordt geen standaard stampende clubavond, maar meer een voorstelling. Daarom is het ook al relatief vroeg afgelopen. De avond eindigt rond half twaalf, normaal begint een dance feest dan pas” laat programmamaker David Ernst van Studium Generale weten. Erosie heeft momenteel een tentoonstelling in Parijs, Implosion geheten. De voorstelling is nog tot 11 februari te bekijken in Gallerie Immanence. Wat daarvan in maart meekomt naar Eindhoven blijft een verrassing.

Martyn en Erosie zijn op 15 maart 2012 te zien in Gaslab op TU/e terrein. Studenten van TU/e hebben gratis entree, anderen betalen €5,-