Geen Cross-Linx in 2012

Ook eerste editie Club Cross-Linx afgelast

Tekst: Patric Muris ,

Cross-Linx is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip. The National gitarist Bruce Dessner noemde het vorig jaar zelfs het beste festival ter wereld. Tijdens Cross-Linx worden bijzondere combinaties aangegaan die de grenzen van de popmuziek veelvuldig opzoeken en vaak zelfs uitrekken. Cross-Linx vond vorig jaar nog in meerdere steden plaats, waaronder in Eindhoven. Vandaag is aangekondigd dat de editie van 2012 niet door kan gaan en verplaatst wordt naar 2013.

In 2011 was The National de grote headliner van Cross-Linx. Onze recensent gaf het optreden een 9,5. Ook de optredens van Efterklang en Aaron & Bryce Dessner werden hoog gewaardeerd. Er werden plannen gesmeed waarbij Cross-Linx ook naast die ene festivaldag zou gaan programmeren met hetzelfde concept: een ongebruikelijke en spannende combinatie van popmuziek en moderne klassieke muziek. Het Muziekgebouw en Effenaar creëerden in een samenwerkingsverband Club Cross-Linx dat vier keer per jaar gehouden zou worden. Aanstaande vrijdag zou de eerste editie met Hauschka + Elbipolis feat. DJ Brezel Göring in de Effenaar plaatsvinden. Vandaag is bekend geworden dat deze eerste editie van Club Cross-Linx niet doorgaat. ‘Door onvoorziene omstandigheden’ meldt de organisatie. Gekochte kaarten kunnen worden teruggebracht of gebruikt worden voor de eerstvolgende Club Cross-Linx op 5 mei 2012. Dan zullen DJ Kypski & Matangi Quartet zorgen voor een symbiose van elektronische muziek met strijkers. Die editie gaat hoe dan ook door laat de Effenaar weten.

Ook het hoofdfestival Cross-Linx dat op 25 februari 2012 zou plaatsvinden in Effenaar en Muziekgebouw gaat niet door. De eerste voortekenen leken al daar toen een maand van te voren nog steeds geen definitieve line-up naar buiten werd gebracht. Muziekgebouw deed dat af met de volgende tekst op de website: “In goede Cross-linx traditie wordt het programma heet van de naald geprogrammeerd. Wat in ieder geval zeker is dat de jonge honden van het Berlijnse strijkerscollectief Kaleidoskop naar Cross-Linx komen met maar liefst vier wereldpremières op rij: van achtereenvolgens Lee Ranaldo (Sonic Youth), Bryce Dessner (The National), Tyondai Braxton (Battles) en Jack Barnet (These New Puritans).” In een reactie laat Muziekgebouw weten de programmering niet op tijd rond te hebben gekregen. Ze hebben een goede reputatie hoog te houden en konden niet op tijd de acts boeken die zij voor ogen hadden. Een woordvoerster geeft even verrast als eerlijk aan dat de bands wel wilden, maar dat ze een bezoek aan Cross-Linx niet konden combineren met hun tourschema. De artiesten waarmee ze in gesprek zijn en de hierboven al bevestigde acts worden doorgeschoven naar 2013. Dan zal er gewoon weer een nieuwe Cross-Linx zijn wordt ons verzekerd.

Ondertussen is het Muziekgebouw bezig met een alternatief voor Cross-Linx 2012: Teitur & Nederlands Blazers Ensemble gaan samenwerken aan een niet doorsnee concert dat in alle Cross-Linx steden uitgevoerd zal worden. Dat alternatief komt er vermoedelijk in november. De details van het geboden alternatief zullen binnenkort bekend gemaakt worden. In 2009 speelde Teitur ook al in het Muziekgebouw in een bijzondere compositie; Confessions waarin hij samen met Nico Muhly een soundtrack schreef voor een selectie van niet alledaagse You Tube filmpjes.

De data van Cross-Linx 2013 zijn inmiddels ook bekend:

28 februari: Utrecht
01 maart: Eindhoven
02 maart: Amsterdam
03 maart: Rotterdam
04 maart: Groningen