Festivalseizoen begint al vroeg met Monsters of Mariaheide

Met onder andere DeWolff, Heideroosjes, Nashville Pussy en Black-Bone

Tekst: Paul Knippenberg ,

Na Eurosonic/Noorderslag is het festivalseizoen officieel geopend. En waarom dan nog lang wachten moeten ze ooit in Erp gedacht hebben. Het festival Monsters of Mariaheide staat sinds jaar en dag garant voor een dag vol gierende gitaren al vroeg in het seizoen. De negentiende editie van dit festival zal aankomende zaterdag (28 januari) plaatsvinden in de Monsterhallen te Erp.

Een blik op het overvolle programma...

Dat de Eindhovenaren van Black-Bone een festivalpubliek vroeg op de dag kunnen opwarmen, zagen we vorig jaar op Speedfest6. Verwacht een stevige portie ‘no bullshit rock ’n roll’ van deze jonge band die al in grote zalen als Paradiso, Gelredome en 013 speelde. Met een dit jaar te verschijnen debuutalbum ziet de toekomst er goed uit voor Black-Bone. Veel van dat nieuwe materiaal zal uitgeprobeerd worden in Erp; een goede reden om vroeg af te reizen naar de Monsterhallen.

Dead Man’s Curse is voor velen nog een onbekende naam. De leden van het kwartet speelden in het verleden in onder andere 37 StabwoundZ en Born from Pain. Niet de minste namen uit de Nederlandse hardcore scene. Tegenwoordig gooien deze jonge veteranen het over een meer melodische boeg, maar zwaar en heavy is hun muziek nog altijd. Genoemde invloeden zijn onder andere Alice in Chains en Velvet Revolver.
 
Iemand die voorheen het podium deelde met meestergitarist Slash van Velvet Revolver is John Wardi. Als gewezen zanger van Slash’s Snakepit en huidige frontman van OD Saxon, is ook hij geboekt voor de main stage. OD Saxon bestaat uit twee ex-leden van de legendarische heavy metal groep Saxon. Met Oliver Dawson of OD Saxon brengen ze de beste muziek uit de beginjaren van hun oude band. Wees gerust, klassiekers als ‘Wheels Of Steel’ en ‘Princess Of The Night’ zullen niet ontbreken op de setlist.
 
Zanger en gitarist Pablo Van de Poel stond in 2009 al eens op Monsters of Mariaheide. Destijds nog met de piepjonge band INFA. Inmiddels timmert hij al enkele jaren - zeer succesvol - aan de weg met DeWolff. Het vorige jaar mag zonder te chargeren een topjaar genoemd worden voor de Limburgse band. DeWolff bracht het veelgeprezen album ‘Orchards/Lupine' uit en liet zien een echte festivalband zijn. Het resultaat was er naar; een clubtour voor uitverkochte zalen en spelen op grote festivals als Lowlands. Toetsenist Robin Piso benoemde onlangs voor 3voor12/Eindhoven zijn favoriete platen aller tijden. Invloeden van deze albums zullen komende zaterdag zeker te horen zijn.  

Dat Heideroosjes de gitaren neerleggen na hun huidige tour zal inmiddels wel bekend zijn. De ervaren punkers zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook in Erp de tent nog een keer willen afbreken. Met een catalogus vol publieksfavorieten en een uitstekende live reputatie mogen Heideroosjes zich met recht een headliner noemen van Monsters of Mariaheide.

De dag zal afgesloten worden door de Amerikanen van Nashville Pussy. Misschien wel de makers van de blauwdruk van ‘sex drugs and rock ’n roll’. Deze formatie brengt al jaren een vuige mix van punk en rock ’n roll en staat garant voor een feestje. Ervaring is er genoeg; de band speelde in 1999 al op Pinkpop en won dat jaar zelfs een prestigieuze Grammy award.

Traditiegetrouw speelt de winnaar van de MonsterCUP ook op het festival. De winnaar van de ‘CUP MET DE DOVE OREN’ van 2012 is Lick, een band voor hardrockfans. Zij openen Monsters of Mariaheide 2012. Verder op het affiche: Lopez en Bliksem.

Monsters of Mariaheide vindt plaats op 28 januari 2012 op het Monsterterrein in Erp. Kaarten kosten €25,- in de voorverkoop en €30,- aan de deur.