Caliban en kornuiten laten zich gelden in Eindhoven Caliban en kornuiten laten zich gelden in Eindhoven

Kwalitatief wisselende Get Infected Tour vertoeft voor laatste dag in Effenaar

, Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Marco Smeets

Caliban en kornuiten laten zich gelden in Eindhoven

Kwalitatief wisselende Get Infected Tour vertoeft voor laatste dag in Effenaar

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Marco Smeets ,

In 2004 stond metalcore-formatie Caliban nog in het voorprogramma van Machine Head. Vier albums en acht jaar later heeft de band zich zodanig omhoog gewerkt dat ze nu hoofdact van de Get Infected Tour is. Samen met vier andere bands heeft Caliban al een rondje door Europa gemaakt. Vanavond is als laatste halte de Effenaar aan de beurt.

Atilla

Opmerkelijk is de lage opkomst vanavond. De grote zaal blijft verre van vol en dat terwijl het achterste gedeelte al afgeschermd is. De kwaliteit van de bands varieert nogal en het is duidelijk te zien waar het publiek wel of niet van gediend is. Bij het vallen van de eerste noten van Attila, ontstaat er meteen een moshpit. De band speelt metalcore met de gebruikelijke breakdowns, maar weet het interessant te houden door de verschillende geluidseffecten. Ook is Attila de enige band die duidelijk wat werk heeft gestoken in de lichtshow. Kenmerkend is de outfit van de zanger -schreeuwlelijk-, die met zijn hippe zonnebril en jas zo in het plaatje van De Jeugd van Tegenwoordig past. Hij weet het vermakelijke gerap goed met het geschreeuw te combineren. Mede daardoor slaagt Attila erin het publiek goed op te warmen.

We Butter The Bread With Butter

Vervolgens is het de beurt aan We Butter The Bread With Butter, de Duitse tegenhanger van Iwrestledabearonce. Net als laatstgenoemde moet ook zij het voornamelijk hebben van de rariteiten in de muziek. Wanneer je die weghaalt, blijft er niet meer over dan standaard deathcore. Ze brengen Duitse kinderliedjes op een brute manier ten gehore, al hoor je dat alleen als je de liedjes kent. Echt leuk wordt het pas wanneer de dancebreaks eraan te pas komen en er een heuse polonaise in de pit ontstaat. Zo weten ze er bij vlagen een mooi feestje van te maken, al weet het publiek er het grootste deel van de tijd maar weinig raad mee. Een leuk showelement is overigens wel de Ramones-achtige outfits waarin alle bandleden zijn gekleed.

Eyes Set To Kill

Hoewel de zaal al niet zo ruim gevuld is, raakt het pas echt akelig leeg wanneer rond 19.00 uur Eyes Set To Kill het podium betreedt. Ze spelen metalcore die afgewisseld wordt met de cleane zang van gitariste Alexia Rodriguez. De reactie van het publiek is zo minimaal dat de band zijn best niet meer doet. Door te benadrukken dat het publiek er maar slapjes bij staat, lopen nog meer mensen weg. Nu moet er wel gezegd worden dat de band niet optimaal tot zijn recht komt. Alexia Rodriguez valt met haar stem weg in het muzikale geweld, waardoor ze de kracht mist die ze op cd wel hebben.

Winds of Plague

De zaal raakt weer een heel stuk voller wanneer de mannen en vrouw van Winds of Plague rond 20.00 uur opkomen. Het is overduidelijk dat deze band een heel stuk beter aanslaat bij het publiek. Het over het algemeen jonge publiek gaat weer los zoals bij de eerste band en heeft er weer echt zin in. De band kenmerkt zich door de symfonische elementen die ze in hun deathcore verwerken, maar die komen vanavond niet heel sterk naar voren. Desondanks staat de band als een huis, al is het maar door een gespierde vocalist die de nodige masculiene poses aanneemt.

Caliban

Rond 21.00 uur is het aan Caliban om dit feestje af te sluiten. De setlist is blijkbaar op het jongere publiek afgestemd aangezien ze enkel nummers spelen van de laatste vier albums (vanaf ‘The Undying Darkness’). Ze spelen een strakke set, maar het publiek reageert lang niet meer zo intens. Tijdens het derde nummer ‘We Are The Many’ komen de zangers van eerdere bands nog eens één voor één voorbij om een bijdrage te leveren. Ook gooit de band er nog een kleine variant van de ‘Wall Of Death’ tegenaan. Na veertig minuten komt de beknopte set tot een einde. Een toegift zit er niet meer in, doordat drummer Patrick Grün bij het afstappen van zijn drumplateau zijn enkel blesseert. Vocalist Andreas Dörner biedt hiervoor netjes zijn excuses aan, waarna het publiek wat versuft achter blijft. Zodoende moet ze het zonder de nummers ‘My Time Has Come’ en Rammstein-cover ‘Sonne’ stellen. Het publiek moet dus helaas vroegtijdig naar huis.

Gezien: Attila, We Butter The Bread With Butter, Eyes Set To Kill, Winds of Plague en Caliban op 26 februari 2012, tijdens Get Infected Tour in Effenaar.

nu op 3voor12