Ultra 2012 vierdaagse komt ook langs Eindhoven Ultra 2012 vierdaagse komt ook langs Eindhoven

Acts van toen en nu zorgen voor herbeleving en nieuw elan van muziekstroming

, Tekst: Patric Muris

Ultra 2012 vierdaagse komt ook langs Eindhoven

Acts van toen en nu zorgen voor herbeleving en nieuw elan van muziekstroming

Tekst: Patric Muris ,

De Ultra beweging van begin jaren tachtig staat voor bands die experimenteerden met post-punk en no-wave. Belangrijkste acts van die tijd zijn: Mekanik Kommando, Mick Ness, The Young Lions, Tox Modell en Minny Pops. Laatstgenoemde heeft begin dit jaar zelf al gezorgd voor een revival met de internationale release van live CD/DVD ‘Standstill To Motion: Live at the Melkweg, 19-03-1981’. Een mini tour door de UK volgde met post-punk act van nu: Rats On Rafts. Ultra is een Nederlands gemeengoed en dan kan een kleine Ultra tour in eigen land natuurlijk niet uitblijven. Eindhoven is één van de steden die een eigen evenement organiseren.

Op 9 maart 2012 zal in TAC Eindhoven één van de vier Ultra 2012 edities plaatsvinden. Die dag moet niet alleen oude tijden doen herleven, maar ook nieuwe initiatieven doen laten ontstaan. De stroming is dan misschien al wel dertig jaar oud, post-punk is juist nu weer relevant. De programmering laat een duidelijke mix zien van toen en nu gebracht door hoofdzakelijk Eindhovense acts: 

(Female) Minny Pops; vrouwelijke equivalent van de oorspronkelijk mannelijke new-wave band dat de EP ‘Kojak’ zal spelen.
April; minimalistisch indie duo met een voorliefde voor muziek uit de jaren tachtig.
Nouveau Vélo; band dat zijn geluid omschrijft als ‘healing pop’ en voor Ultra 2012 een bijzondere set zal spelen met daarin een eigen bewerking van een nummer van Minny Pops.
Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief; collectief dat beeld en geluid combineert op eigenzinnige wijze.
Toon Bressers; drummer van experimentele new-wave band Nasmak, die begin jaren tachtig succes had met invloedrijk album ‘4Our Clicks’, waarvan de nummers voor Ultra 2012 met een meer elektronische percussie zullen worden gespeeld, samen met Younes Riad.

Van sommige acts is al bekend wat zij brengen voor Ultra 2012, anderen laten het nog in het midden of zijn nog bezig met een bijzondere uitwerking. Zeker is dat allen eenzelfde invalshoek hebben: de Ultra beweging. TAC zal geheel in stijl van de muziekstroming worden aangekleed. Er zullen beelden van de Ultra beweging in de jaren tachtig worden getoond op verschillende televisies door de hele Tuinzaal, de hoofdzaal van TAC. Wie meer wil weten over de oorsprong kan documentaires bekijken of de voordracht van Harold Schellinx bijwonen. Naast het evenement zal ook platenspeciaalzaak CD Teek meewerken door een aparte platenhoek in te richten met alle relevante platen uit die tijd.
 
Ultra 2012 gaat langs vier steden en vindt op 9 maart 2012 plaats in TAC. Andere edities van Ultra 2012 zijn er op 8 maart (Nijmegen), 10 maart (Rotterdam) en op 11 maart (Amsterdam). Op 7 april is er nog een grande finale in de Melkweg met onder andere Minny Pops en The Tapes.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven