Volledig programma Cross-Linx bekend

Patrick Watson en Lamb headliners, ook Nils Frahm en The Dodos bevestigd

Tekst: Rob de Vries ,

Na een gemis van het cross-over festival in 2012 doet de Cross-Linx karavaan op 1 maart 2013 Eindhoven weer aan. Op 28 februari begint het festival in Utrecht, daarna is Eindhoven aan de beurt en na Amsterdam en Rotterdam zal de tour eindigen op 4 maart in Groningen. In tegenstelling tot de vorige editie met grote publiekfavorieten Efterklang en The National is in de programmering nu het accent gelegd op de klassieke muziek in plaats van op de popmuziek.

Patrick Watson is als eerste headliner aangekondigd. De Canadees zal samen met het Amsterdam Sinfonietta ensemble een optreden verzorgen. Het onlangs bevestigde triphop-duo Lamb, bestaande uit Andy Barlow en Lou Rhodes, zal met hetzelfde Amsterdam Sinfonietta spelen als tweede officiële headliner. Maar liefst vijftien strijkers zullen op het podium staan met Lamb, dat een set zal brengen bestaande uit hun grootste hits en materiaal van het laatste album ‘5’.

Naast de headliners zijn ook de volgende acts bevestigd voor Cross-Linx 2013:

The Dodos; een indierock-band die regelmatig wordt vergeleken met Animal Collective en drie albums uitbracht waarvan ‘No Color’ uit 2011 het laatste is. Het drietal uit San Francisco was onlangs nog op tour met Calexico en staat bekend als een band die live een zeer uitbundige sfeer kan neerzetten met zijn ritmische indiepop.

Brandt Brauer Frick; een Duits trio met één klassiek geschoolde muzikant en twee muzikanten met een jazz-achtergrond die een grote liefde ontwikkelden voor techno. Op Cross-Linx zal het drietal techno gaan maken met behulp van akoestische instrumenten. Techno zonder computers dus, in een samenwerking met gastartiest Om’Mas Keith. Als zanger nog vrij onbekend, maar als producer werkte hij al voor John Legend, Jay-Z en Kanye West.

Nils Frahm; werkte als componist al voor onder meer Anne Müller en Olafúr Arnalds. De Duitse pianist staat als solo-artiest vaak ingedeeld in de minimalistische hoek, maar romantisch of melancholisch lijkt hem beter te passen. Inmiddels heeft hij vier solo-albums op zijn naam staan en ontwikkelde hij een liefde voor elektronische muziek die ook zijn intrede heeft gedaan in zijn muziek.

Een andere Duitser die zijn opwachting zal maken op Cross-Linx is Hauschka, deze pianist zal samen met Samuli Kosminnen, bekend van de IJslandse band Mum optreden. Hauschka oogstte veel lof met zijn in 2011 verschenen album ‘Salon Des Amateurs’ waarbij hij zijn piano ook als percussie element gebruikt. De toegankelijke klassieke tonen van Hauschka waren al eerder in Nederland te horen tijdens onder meer Noorderslag en Into The Great Wide Open, en zullen dus nu ook Eindhoven aan doen.

Dan is er nog Music Mining; een festival in het cross-over festival. Door zogenaamde ‘Music Miners’, te herkennen aan felgekleurde helmen, wordt het publiek naar een intieme geheime locatie gebracht waar verschillende gezelschappen een bijzonder concert zullen geven. Deelnemende artiesten van Music Mining zijn:

Alvaret Ensemble, een nieuw ensemble geformeerd rondom de piano van Greg Haines en de poëzie van Jan Kleefstra. Aan dit viertal, waarvan ook een slagwerker en gitarist ook deel uitmaken, is speciaal voor Cross-Linx een trombonespeler toegevoegd, te weten Hilary Jeffrey.
Aart Strootman’s Temko. Gitartist Aart Strootman speelde al eerder op Cross-Linx met Lunapark en Tindersticks voorman Stuart A. Staples. Voor Cross-Linx schreef hij nieuw werk dat hij tijdens de Cross-Linx tour ten gehore zal brengen.
De Oostenrijkse celliste Katharina Gross speelt op Cross-Linx werk van componist Arnold Marijnissen, maar ook werk van haar eigen hand. Ze wordt bijgestaan door Marion Traenkle, een kunstenares die een micro-performance theater zal neerzetten.
De Australische Kate Moore werkt al een aantal jaren in Nederland en zag haar gecomponeerde werk al uitgevoerd worden op onder meer festivals in New York en Maastricht. Samen met Braziliaan Samir Calixo, afgestudeerd danser, maakt zij een voorstelling die zich zal afspelen op slechts drie vierkante meter. Deze beperking wordt hen door opgelegd door Muzieklab Brabant en dansgezelschap De Stilte, om te bewijzen dat zij zich ook binnen die kleine ruimte kunnen uiten.
Onno Govaert en Gleen Orlando Mardenborough zullen hetzelfde doen binnen de marge van drie vierkante meter. Govaert is een drummer met een geheel eigen geluid. Hij drumt in meerdere bands en in improvisatiegezelschap Cactus Druk.
Singer-songwriter Marlon Penn en danseres Cecilia Moisio zullen ook onderdeel uitmaken van het 3x3 project. Penn nam zijn debuutalbum op in Roermond, waarbij hij gebruik maakte van analoge technologie. Penn wordt vergeleken met Radiohead en Jeff Buckley, en zijn eerste single ‘Revolt (Think Again)’ vond je al terug op de luisterpaal.

Cross-Linx vindt plaats op 1 maart 2013 in het Muziekgebouw en de Effenaar. De voorverkoop is inmiddels gestart. 3voor12/Eindhoven doet op locatie live verslag van het festival. Alle recensies en (sfeer)verslagen zullen na afloop te zien zijn op de site.