STRP 2013 maakt eerste namen bekend

Dance-expert 3voor12/Eindhoven neemt programma door

Tekst: Bram Lemmens ,

Nieuws uit het STRP-festival kamp wordt tegenwoordig met extra enthousiasme ontvangen, sinds het festival niet meer jaarlijks plaatsvindt en het verlangen naar een nieuwe editie langer op de proef wordt gesteld. Na de editie van 2011 is STRP van een jaarlijks festival veranderd in een biënnale. 2012 is dus overgeslagen, maar voor de editie van 1-10 maart 2013 zijn dit jaar wel alvast de eerste namen van het elektronische muziek- en dance-programma bekend gemaakt. Bram Lemmens, zelf dj bij het Kattekwaad-collectief en dance-expert van 3voor12/Eindhoven, neemt het programma aandachtig door en heeft goede hoop op opnieuw een bonte editie.

Wat meteen opvalt aan de eerste namen die zijn bekend gemaakt voor STRP 2013, is dat veel van deze namen de laatste jaren al in Eindhoven hebben opgetreden, grotendeels door toedoen van de sterke programmeringen van de voorgaande STRP edities. Zo kan Modeselektor zich ondertussen resident-act noemen met het derde optreden op STRP. Ook Martyn, Apparat, SBTRKT en Hudson Mohawke, in 2010 nog host van hun eigen Modeselektion-zaal, zijn weer aanwezig.

Hudson Mohawke is er ook voor de derde keer. In 2009 kende bijna niemand hem nog en waren zijn producties als ‘Polkabot Blues’ vage underground-beats met hiphop-invloeden. Tegenwoordig is hij één van de toonaangevende producers van hiphop-beats en het aanverwante mainstream geworden trap-genre. Een paar van de grootste hits van deze zomer uit die scene maakte hij als TNGHT samen met producer /dj Lunice, die eveneens langskomt. Spijtig waarschijnlijk voor velen staan ze niet als het hitduo samen op de stage. Of zit een aankondiging daarvan nog in de koker van de organisatie?

Martyn heeft in maart dit jaar in het Gaslab geëxperimenteerd met een multidimensionale show, samen met kunstenaar Erosie. Een combinatie van dj- en livemuziek met bewegende projecties, die kenbaar goed was bevallen, wordt uitgebreid met beelden van de Franse filmmaker Xavier Magot. Regionale jongens Piro en Jameszoo zagen we op de laatste editie ook al. Laatstgenoemde is gestaag meer naam aan het maken, met zijn opvallende EP ‘Faaveelaa‘ die dit jaar uitkwam. De eerste release van Jameszoo is lastig te categoriseren, maar bereikte wel de top 100 van de toonaangevende Engelse platenzaak Boomkat.

Nieuw op het festival is Mala die dit jaar zijn gelauwerde status bij dubstep-dj's als producer, met het ijzersterke ‘Mala In Cuba’, wist over te brengen naar het grote publiek. Op het album weet hij zijn donkere underground geluid in stand te houden, maar mede door veel samples van de muziek van lokale Cubaanse artiesten te gebruiken, is het tegelijkertijd ook toegankelijk. Dit kan één van de grote verrassingen worden op STRP in 2013, zeker als de artiesten uit Cuba ook komen meespelen.

Twee andere nieuwe namen - meer uit de experimentele elektronische hoek - zijn Eprom en Machinedrum. Het werk van beide varieert in stijl tussen down-tempo-beats tot meer dubstep gebroken ritmes naar meer stevige grime. Holy Other gebruikt ook veel van die stijlen, maar het resultaat daarvan is veel lomer en zwaarder, en scoort minder op feestgehalte, maar des te meer op een dromerige sfeer ergens tussen Burial en Boars of Canada. De Zuid-Afrikaanse zanger/producer Petite Noir past goed in deze donkere sfeer, maar klinkt op eigenwijze meer als een indie-popband.

De volledige line-up zal in januari bekend worden gemaakt, maar STRP 2013 belooft nu al een festival met een bonte mix van elektronische stijlen te worden. De kaartverkoop is afgelopen vrijdag gestart.