Lookapony: Britse indierock uit Eindhoven

Interview met eerste boeking volgende Club 3voor12/Eindhoven

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Lionne van der Hagen en Patric Muris ,

Op 23 februari 2013 is er weer en nieuwe clubavond van 3voor12/Eindhoven; de showcase waarbij de beste bands van het moment uit eigen stad worden voorgesteld aan het Eindhovens publiek. Dat gebeurt traditiegetrouw in de Effenaar. Voor de eerste editie van 2013 is de eerste band onlangs aangekondigd: Lookapony. De jonge indierock-band bracht in november een eerste release uit: een EP met hoekige liedjes, die sterk doen denken aan het geluid van Arctic Monkeys. Een voorliefde voor Britse rock hebben ze wel. Dat en nog veel meer vertelden de jongens van de Eindhovense formatie ons tijdens een bezoek aan hun oefenruimte. We stellen voor: Lookapony, de band die nog maar vier liedjes heeft uitgebracht, maar nu al een kledingsponsor heeft.

Nou ja, Eindhovens. Ze resideren nog in Veldhoven. Daar staat ook de repetitieruimte. De beheerder van het pand kijkt vreemd op als de weg wordt gevraagd naar het hok van Lookapony. “Alleen Defect repeteert hier vanavond”, reageert hij wat verward. Ah, kijk aan: Lookapony is een doorstart van Defect. Deze band is dus toch al meer bekend dan we dachten. Defect won in 2011 de publieksprijs van Popsport en de band was al eens ‘band van het moment’ in 3voor12/Eindhoven radio. De muzikanten zijn dezelfde, de band is heel anders. We stellen voor, de bandleden van Lookapony:

Jasper Grave: zanger/gitarist
Jeroen Cremers: drummer
Mats van den Broek: gitarist
Chris(topher) Sparks: bassist

De jongens zijn al ruim een jaar bezig met Lookapony, maar na de release van de EP ‘√4’ zijn ze pas echt los. Met een uitverkiezing door 3voor12 voor een plek op de Hollandse Nieuwe sampler van november, wat airplay op 3FM, een plek op de eerstvolgende clubavond van 3voor12/Eindhoven en een schoenensponsor. De dozen met Pony-schoenen – dat die namen zo matchen, is inderdaad geen toeval – staan netjes in de repetitieruimte opgestapeld. De band reageert er luchtig op: “Die kregen we toegestuurd. Samen met een mailtje waarin stond dat ze onze muziek vet vonden en dat onze bandnaam goed past bij het merk. We hebben niets getekend of zo, we kregen ze gewoon. We hoeven ze ook niet te dragen tijdens optredens, alhoewel ze dat waarschijnlijk wel vet zouden vinden.”

Zomaar, ongevraagd, schoenen opgestuurd krijgen; het is één van de tekenen die aangeven dat de band wel in een mini-buzz is geraakt. Sinds de release van de EP gaat het hard, bekennen ze zelf ook. Maar wat is eraan voor afgegaan?
Jeroen geeft antwoord: “We hebben al heel wat bandnamen gehad haha. Laten we beginnen met Don’t Care, een band die Jasper en ik ooit zijn begonnen. Toen misten we nog een bassist waarna Jasper tegen Chris zei dat hij bas moest gaan leren. Dat heeft hij toen ook gedaan. Onze leraar van de muziekschool vond echter dat we nog een extra gitarist nodig hadden waarvoor we Mats hebben benaderd.” Jasper licht toe: “Eerst wilde hij niet, maar ik ben gewoon heel lang blijven zeuren haha. Na lang aandringen heeft hij toch een keer mee gerepeteerd en dat is eigenlijk meteen goed bevallen. Ik denk wel dat mijn gitaarleraar wel gelijk had; met een extra gitarist heb je zoveel meer mogelijkheden.”

En toen ontstond Defect?
Jasper en Jeroen antwoorden: “Ja, in de zomer van 2009 hadden we denk ik voor het eerst een set van een half uur die we konden spelen met Defect. We hebben toen meegedaan aan veel bandwedstrijden: eerst zijn we gigantisch op onze bek gegaan tijdens Veldslag, een bandwedstrijd van Kioskpop, maar later wonnen we de publieksprijs van Popsport. We speelden met Defect meer punk in de stijl van Greenday, maar eigenlijk wilden we veel liever indie spelen, Britse indie. In de zomer van 2011 hebben we daarover nagedacht met z’n allen. We vonden Arctic Monkeys allemaal de vetste band aller tijden en wilden ook die kant op gaan. Toen hebben we een enorme imago-change ondergaan.”

Jasper Grave is de absolute frontman van de band. Die rolverdeling is duidelijk, maar ook volledig geaccepteerd. Hij vertelt zelf hoe dat zo gekomen is:
Jasper: “Ik kan denk ik gewoon heel goed zeuren haha. Nee, ik schrijf de meeste liedjes. En ik houd van Engeland. Altijd gedaan. Ik lees veel in het Engels en ik heb familie in Nieuw-Zeeland waar ik altijd Engels mee spreek. Ik kom meestal ook als eerste met dingen, maar we maken samen de muziek.”

Het is opvallend hoe goed de Engelse uitspraak is van de zanger. Echt Brits, klinkend als een straatschoffie in Engeland. Over uitspraak gesproken: de titel van jullie EP schrijf je als √4. Hoe spreken jullie het zelf uit?
Jasper en Chris: “Square root four. Een van de redenen om een EP op te nemen, was het willen optreden. We benaderden podia ook dat we bezig waren met een nieuwe EP en dat we graag wilden spelen. Nu staan we eindelijk in de Effenaar! (op 23 februari 2013, tijdens Club 3voor12/Eindhoven red.) Dat is al zo lang een wens van ons. We hebben de Effenaar echt zo vaak gemaild haha… Onze droom is het spelen in het voorprogramma van Arctic Monkeys.”

De EP is zonder enige aankondiging op Internet gezet. Komt er nog een fysieke versie?
Jasper: “De EP komt er waarschijnlijk niet fysiek. We zijn te bang om cd’s te laten drukken haha… We hebben ervoor gekozen om de EP als gratis download aan te bieden om gemakkelijk gevonden te worden. En zodat zoveel mogelijk mensen ons kunnen horen. Wij geven gewoon alles gratis weg. Als er nog cd’s gedrukt worden gaan we ze ook gratis weggeven.” “Of gewoon wat jij ervoor wil geven”, stelt Chris voor.

Ik zie aan jullie muur in de repetitieruimte een set-list hangen met een stuk of twaalf nummers. Jullie hebben dus al meer liedjes dan de vier van de EP. Zijn er al plannen voor een eerste full-length?
Jasper lacht om het blaadje aan de muur met daarop de set-list en reageert: “Ja, we hebben al veel meer nummers. Die set-list daar is echt fout, daar staat in drie nummers fuck met een ‘a’ haha. We zijn eigenlijk altijd wel bezig met het schrijven van nieuwe nummers. We willen ook nog verder werken aan onze sound, die is nog niet helemaal zoals we willen hebben.”
Jeroen maakt de plannen wat concreter: “We gaan er naar toewerken om rond de zomer de concepten voor een nieuw album af te hebben. In de zomer hebben we veel tijd en kunnen we de nummers afmaken en opnemen.”

√4’ is in eigen beheer uitgebracht, zijn er voor het debuutalbum plannen om dat bij een label uit te brengen?
Jasper en Jeroen: “Niet echt. We willen zoveel mogelijk in eigen beheer doen om zo echt vrij te kunnen zijn. Maar goed, als er echt een geweldig label komt, gaan we daar natuurlijk wel mee praten. Mats studeert Bedrijfseconomie, kan hij mooi met de cijfers en zo aan de slag haha…”

Tot slot: hebben jullie nog een uitsmijter? Iets dat jullie aan de lezers willen meegeven?
“Chris is single”, roept Mats meteen. Er wordt gelachen en er volgde nog veel meer, in chronologische volgorde:
Jasper: “Het leven is een stroomversnelling. Dat hoorde ik vandaag zomaar uit het niets.”
Jasper nog een keer: “Wij zijn echt fucking cool.”
Mats: “Wie het eerst met de schoenen van Jasper naar ons komt, na een optreden of zo, krijgt een… gratis handtekening!”
Jeroen: “Mijn secondewijzer is stuk. Maar dat hoeft er niet in.”
Jasper opnieuw: “Zonder Chris zijn we niks. Chris zeg jij eens wat.”
Chris: “We zijn communisten.”
Mats: “Jeroen lijkt op Kramer van Seinfeld. En hij heet ook nog eens Cremers dus ja dat is gewoon gedoemd zo te zijn.”
De frontman tot slot, over Lookapony: “Het is pas net begonnen…”

Gesproken: Lookapony, op 21 december 2012, in de repetitieruimte van de muziekschool in Veldhoven.

Lookapony is de eerste naam die is bevestigd voor de eerste Club 3voor12/Eindhoven van 2013, die zal plaatsvinden op 23 februari. Er zullen binnenkort nog twee namen aan het programma toegevoegd worden. De kaartverkoop voor de showcase van 3voor12/Eindhoven start op zaterdag 29 december 2012. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van de Effenaar en via Ticketmaster en kosten zoals altijd €5,- per stuk.