Cd-presentatie The Jacks compleet met kunst en prrrrijzen!

Tilburgse rockband vindt afterparty minstens even belangrijk als optreden zelf

Tekst en fotografie: Bob Schellens ,

The Jacks uit Tilburg presenteren hun nieuwe EP in het Ketelhuis. In Eindhoven, want daar is het allemaal begonnen volgens de band. Zangeres Marcia Savelkoul, gitariste Estelle Stijkel, drumster Dani van Gaalen en basgitarist Joost van Haaren speelden een korte maar krachtige set, geheel in het teken van ‘Epic Trois’, maar zijn vooral gekomen ‘om veel te feesten’! 3voor12/Eindhoven sprak de band in 3voor12/Eindhoven radio en ging kijken bij de releaseparty. Een terugblik op een goede week voor The Jacks in Eindhoven.

“Het is onze derde EP dus ons derde feestje, maar er gebeurt ook drie keer zoveel!” vertelde Savelkoul onlangs nog in de 3voor12/Eindhoven radioshow. “Dit jaar is een goed jaar geweest. We hebben twee EP’s uitgebracht en de Popronde was redelijk sick te noemen.” Met 27 gigs voor dit evenement waren The Jacks de meest geboekte band. “Onze gigs liepen uit van een striptent in Emmen tot aan een Mexicaans restaurant.” Voor het artwork van de EP is hulp ingeroepen van vrienden van de Design Academy. En dat is te zien: het unieke hoesje, dat als een bouwpakket uitgevouwen kan worden, bevat een blauwe kaft met roze wolken.

Het Ketelhuis is de perfecte locatie om muziek en kunst samen te laten komen en om te feesten vertelt Savelkoul: “We hebben bewust gekozen om geen mensen van de muziekindustrie uit te nodigen. Dat deden we met onze vorige EP wel. We hielden toen onze release in de Bitterzoet in Amsterdam. Het probleem was dat mensen rekening moesten houden met het openbaar vervoer. Kortom, iedereen moest snel weer gaan en er was geen feest na afloop. Nu kunnen onze ouders en vrienden komen en kunnen we een feestje geven waarbij mensen tot laat kunnen blijven.”

En zo zag de avond er vrijdag ook uit. Om 21.00 uur worden de bezoekers onthaald door de Ladyboyz. Deze heren staan bekend om hun maffe feestjes (onder andere in de Hoogste Tijd en op Solar). Voor deze gelegenheid hebben ze een ‘Rat van Pim Fortuyn’ gemaakt: een uit karton gesneden Pim Fortuyn heeft een rat in zijn hand die aanwijst welke prijs de deelnemer heeft gewonnen. De prijzen variëren van enkele Jägermeister-shotjes tot aan typische jaren 80 trainingsjacks, portretfoto’s van Jack Russels (de woordspeling ligt er dik genoeg op nemen wij aan?) en The Jacks stempelkussens waarvan pas later wordt verteld dat de inkt moeilijk te verwijderen is.

De expositie wordt verzorgd door onder andere oud-bandleden van The Jacks. Er is werk te zien van Annabel Huisman en Myra Wippler. Tussen het werk zitten mooie oude bandfoto's. De set van The Jacks bestaat vooral uit werk van ‘Epic Trois’. Nummers ‘So It Goes’ en ‘Roque’ worden krachtig als een geoliede machine gespeeld. Voordat nieuwe single ‘Excited’ wordt ingezet, rent de zangeres over de catwalk van het Ketelhuis richting een soort kunstwerk met een aantal ronde schijven dat met een lange riem wordt aangedreven. Savelkoul drukt op een knop, alsof de oude audiotapes weer worden gestart. Dit alles met een knipoog naar de nieuwe videoclip van de band.

Savelkoul en Stijkel bepalen duidelijk het geluid van The Jacks. Veteraan Van Haaren, voorheen bandlid van Krezip, laat met zijn ervaring zien dat hij een goeie aanwinst is. Drumster Dani van Gaalen, gehuld in kort topje, laat met de andere dames een ruige indruk achter. Het geluid van ‘Epic Trois’ klinkt breder en vetter dan eerder materiaal. De zang en het gitaarspel geven het een rauw randje.

De set die wordt gespeeld in het Ketelhuis is vrij kort, want er moet ruim baan worden gemaakt voor de afterparty! Pieter van Haaren (broer van Joost), ook bekend als dj Petrus, slingert meteen de Krach remix van ‘Excited’ aan. De single heeft een duidelijk electro-karakter. Zou dit een opstap zijn richting de electropunk?

Het doel van The Jacks is bereikt. Het is laat geworden. Hier en daar klinkt het geklingel van een gesneuvelde Jägermeister, er worden blokjes kaas – voorzien van een Jacks vlaggetje – geprikt en er is tot laat muziek. Hoe de releaseparty er precies heeft uitgezien, is in januari te zien. Het feest is door Niels Bourgonje gefilmd. Nu is er eerst nog even alle aandacht voor ‘Epic Trois’ die via de website van The Jacks op cd te koop is. In januari is de EP ook digitaal te verkrijgen via iTunes.

Gezien: The Jacks, op 14 december 2012, in Ketelhuis.