Debuut-EP Karmabomb ‘vuiger dan je moeder in rubberen lingerie’

Eerste release van nieuwe Eindhovense band verschijnt op 12-12-2012

Tekst: Patric Muris ,

12-12-2012 is niet alleen een mooie datum voor stelletjes om te gaan trouwen, het is ook een mooie dag om geschiedenis te schrijven met een eerste EP. Zo moet ook Karmabomb gedacht hebben. De band is een voortvloeisel van multidisciplinaire kunstenaars Danny van der Laan en Rens Geubbels en ex-Macronizm bandleden Remco de Jong en Michiel van den Toorn. Ze omschrijven zichzelf als ‘free kids in a world of sin’ die een muzikaal spectrum willen bestrijken waarin geen taboes bestaan. 3voor12/Eindhoven sprak de gitarist van de band over de aanstaande release.

Karmabomb bestaat al langer, maar sinds vorig jaar is geprobeerd om de band uit de oefenruimtes te halen. Gitarist Michiel van den Toorn licht toe: “Danny van der Laan en Rens Geubbels zijn Karmabomb begonnen; zij zijn de creatieve motor, maar het is nog nooit echt van de grond gekomen. Remco, al vanaf het begin de drummer van Karmabomb, maar ook van Macronizm waarin wij samenspeelde, heeft mij vorig jaar gevraagd om er echt iets van te maken, het op het podium te krijgen. Danny en Rens zijn de creatievelingen, ze maken bijvoorbeeld ook heel veel animaties, onder andere voor de videoclips. Remco en ik zijn er voor de bandjeservaring. Muzikaal vullen we het met zijn allen in, maar hoe je het presenteert, hoe het eruit moet zien, daar zijn Danny en Rens veel beter in. Onze standplaats is Eindhoven, maar het is een beetje een Bredaas – Eindhovense aangelegenheid.”

En samen zijn jullie de ‘free kids in a world of sin’?
“Ja, precies. En nog vuiger dan je moeder in rubberen lingerie haha. We zijn verder helemaal geen harde band of zo hoor, we zijn ook geen archetypische rockband, maar het overkoepelende ding is wel dat het vuig is. We gaan nu van rock uit, maar het zou zomaar kunnen zijn dat we in de toekomst iets heel funky’s maken. Of juist heel disco. Het kan alle kanten op, de gemeenschappelijke factor is alleen het vuige. Het korstige randje.”

Maar wel altijd met een goed hart gezien de bandnaam?
“Ja, de teksten van Danny gaan wel vaak over liefde. Maar dan gecorrumpeerde liefde of frustratie in de liefde, waarbij het interessanter is om er een verhaal van te maken. Een liedje over liefde is niet zo interessant tenzij het dan iets vuils heeft of in die zin ergens niet helemaal klopt.”

Jullie houden nogal van cryptische omschrijvingen. De titel van de EP luidt ‘The Abduction Of Henry Z.’, wat is daar het verhaal achter?
“Al sla je me dood haha… Danny heeft die bedacht. Eerst zou de titel ‘Chopper’ zijn, maar het is dus ‘The Abduction Of Henry Z.’ geworden. Het bekt wel lekker. En het is een voordeel dat je met zo´n titel wel gemakkelijk iets vindt op Google bijvoorbeeld.”

12-12-2012 is de releasedatum van de EP. Hoe wordt de EP uitgebracht?
“Hij zal verschijnen op Bandcamp en Soundcloud, als gratis download, maar mensen die hem graag fysiek willen hebben, kunnen hem ook op cd bestellen via onze website. Op die dag zullen ook meteen twee clipjes online verschijnen; alles gaat in één keer het web op. Ons doel is ook om in eerste instantie zoveel mogelijk content online te krijgen. De twee videoclipjes die online komen zijn die van de titeltrack van de EP en van ‘Dare The Rain’ dat onze eerste single zal worden. En dan is er de geboorte van een nieuwe Karmabomb.”

En dan? Op naar een debuutalbum?
“We gaan in ieder geval weer verder met schrijven. En toewerken naar een oeuvre. We hebben nog twee nummers die we over een paar maanden als splitsingle zullen uitbrengen, ook weer met een videoclipje erbij. En verder is het ook lekker veel spelen, want dat vinden we toch wel het leukste: het podium afbranden. 18 januari zullen we daarmee beginnen op een bandavond in een zaaltje in Bergeijk. En dan zullen we verder zien. We hebben afgelopen tijd alleen maar gewerkt aan de EP en alle voorbereiding van de release dat we nog niet bezig zijn geweest met optredens, maar dat zal nu wel gaan komen. We gaan eens wat kroegjes in Eindhoven benaderen.”

Maar eerst maar eens het podium afbranden in Bergeijk?
“Haha, ja Bergeijk… Dat klinkt dan weer meteen zo bedenkelijk he, maar ik heb er wel echt zin in om gewoon weer eens te gaan spelen. We zijn afgelopen half jaar alleen maar bezig geweest met creëren, dat is best wel een vermoeiend proces. Je bent eigenlijk alleen maar aan het kommaneuken. Dan wil je dat het goed is. Wij zijn best wel kritisch op onszelf en als het dan af is, wil je het gaan spelen.”

Voor wie wil weten hoe Karmabomb in de oefenruimte klinkt, kan vanaf woensdag de EP downloaden, want dat is precies het geluid dat de band op de EP wilde laten horen. Van den Toorn: “Wij zijn een band van gewoon gas geven. Alles is een keer ingespeeld zonder allemaal sporen op de monitor. Niet eerst drums of bas, maar meteen alles erop. Titeltrack ‘The Abduction Of Henry Z.’ stond er zelfs in één take op. We speelden hem en vijf minuten later stond hij erop en was hij klaar. We zijn wel echt heel tevreden over het geluid, omdat we precies hebben vastgelegd hoe we klinken als band.”

De debuut-EP van Karmabomb, ‘The Abduction Of Henry Z.’, komt op 12-12-2012 uit in eigen beheer op cd en als gratis download.