Ad van Meurs en regionale alleskunners bezorgen Folkwoods hoogtepunt

Afwisselende Nederlandstalige set ademt klasse

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Leon Versmissen ,

Ad van Meurs en partner Ankie Keultjes behoeven geen introductie. Al jaren brengen ze als The Watchman Americana, blues en country van hoog niveau uit. Op Folkwoods worden ze bijgestaan door een muzikaal sterrenensemble om Eindhoven kennis te laten maken met de muziekstijlen uit 'the Heartland'. Dat doen ze in het Nederlands, ergo: De Kijkman.

Gezien
De Kijkman, tijdens Folkwoods 2012.

Muziek
Alle muziek uit de zuidelijke helft van Amerika. Ingetogen country, lome blues, opzwepende rock ‘n roll en Calexico-achtige cajun; het komt allemaal langs vanavond. Van Meurs en zijn muzikale vrienden houden van de traditionele aanpak. Er worden geen spraakmakende of vernieuwende dingen gespeeld, maar wat er gespeeld wordt, is zonder uitzondering goed.

Plus
BJ Baartmans op gitaar, Sjoerd van Bommel op drums, Gerard van Beuningen op bas. Veel beter dan dat wordt het niet, kijk maar eens op Google. Het speelgemak, de zelfverzekerdheid en het spelplezier druipen vanaf de eerste instrumental van het podium. Voeg daarbij de combinatie van de stemmen van van Meurs en Keultjes en het feest is compleet. Zoveel klasse bij elkaar zie je niet vaak op één podium. Niet in Nederland althans.

Min
Nou, eigenlijk niets. Vooruit, eentje dan. In het laatste nummer geven alle muzikanten een solo ten beste. Alsof ze dat nog nodig hadden om hun kunnen te bewijzen.

Conclusie
Het heeft weinig zin om over onrecht in de muziekbusiness te beginnen, maar als je deze band aan het werk ziet, vraag je je toch af waarom ze niet op alle grote festivals staan. Of naar Amerika verhuizen en uitverkochte zalen trekken. Memorabel optreden.

Cijfer

Omdat een 10 geen ruimte voor verbetering laat: 9,5.