Ariba! Ariba! Volop mee in snelle droomvlucht van Negritos Ariba! Ariba! Volop mee in snelle droomvlucht van Negritos

Spaanse band met Argentijnse roots rockt folky op hoofdpodium

, Tekst: Koen Frijns / Fotografie: Leon Versmissen

Ariba! Ariba! Volop mee in snelle droomvlucht van Negritos

Spaanse band met Argentijnse roots rockt folky op hoofdpodium

Tekst: Koen Frijns / Fotografie: Leon Versmissen ,

Hysterische klanken komen uit het bos. Gekrijs en gefluit doen denken aan een indianenaanval uit het Wilde Westen. Als het publiek dichterbij komt, staan ze daar ineens. Geen negers zoals de naam zou insinueren, maar ontblote en pezige 'zuiderlingen' vullen het podium. Ahija! Ahija!

Gezien
Negritos, tijdens Folkwoods 2012.

Muziek

De twee broers Pablo en Diego hebben hun moederland Argentinië tien jaar geleden verlaten om zich te vestigen in Spanje. Bad timing zou je denken gezien de huidige situatie daar, maar zij weten ook verdomd goed dat muziek geen crisis of geldnood kent. De mannen hebben zich omringd met Spaanse muzikanten en dat is ook duidelijk terug te horen. Argentijnse volksmuziek gecombineerd met Spaanse elementen kenmerkt hun muziek. De band schrikt er ook niet van om gebruik te maken van distortionpedalen die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan hun muziek.

Plus
De lustige blik in de ogen van de frontzanger zegt genoeg. Ze willen meer, meer aandacht. Ze willen harder en sneller. De explosieve en snelle ritmegitaar geeft al snel de toon aan. Zingen maakt al snel plaats voor krijsen en de band smelt samen tot een organisch bewegend geheel. Negritos heeft de eigenschap het publiek te hypnotiseren met pakkende melodieën en energieke dansjes. Als een soort vogelmens stapt de frontzanger naar de rand van het podium. Zal hij springen, een salto maken of misschien wel vliegen? Nee, hij springt vol het publiek in en danst net zo hard met ze mee. Explosiviteit en kracht komen regelmatig voor in het woordenboek van Negritos. Dat wordt enigszins verminderd door de xylofoon die er soms een dromerige draai aan geeft.

Min
Het repertoire van Negritos bestaat vooral uit de snelle Argentijnse folk. Swingend is het zeker, maar de frontzanger geeft na een tijdje aan eventjes te moeten ademhalen om verder te kunnen. Ideaal moment om een rustig nummertje er doorheen te laten glijden, maar helaas gaat de sneltrein alweer verder waardoor een kans om de wat rustigere kant van de Argentijnse volk te laten horen, wordt gemist.

Conclusie
Negritos is een band die veel kracht haalt uit het samenspel. De muzikanten vullen elkaar goed aan en de xylofoon brengt een aangename variatie op het Argentijnse thema. Een energieke stageperfomance krijgt het publiek wel hitsig, maar de band moet oppassen dat ze zichzelf niet teveel vermoeit. Al houden ze zich tot het einde goed staande.

Cijfer
7,5

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven