Geen vliegende opblaasbeesten voor feestkoning Kees van Hondt op Folkwoods

150 folkies in grote tent lijkt te mager voor dj

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Leon Versmissen ,

Een enigma, zo kunnen we Kees van Hondt wel noemen. Betrouwbare informatie over de folk DJ met puntmuts, die maar één t-shirt heeft, is schaars. Wat zeker is, is dat hij een redelijk vaste waarde is op Lowlands, alwaar hij bijna elk jaar een tent op stelten zet. Vliegende bamboe, opblaasbeesten, crowdsurfers en een dolentousiast publiek zijn daarbij vaste ingrediënten. Folkwoods is een heel ander festival, hoe doet Van Hondt het hier?

Gezien
Kees van Hondt, tijdens Folkwoods 2012.

Muziek
Kees draait plaatjes. Dansbare, op folkleest geschoeide plaatjes. Niet meer, niet minder. Hij kent zijn klassiekers en weet hoe hij zijn publiek enthousiast moet houden. Terwijl hij draait, zorgt hij ervoor dat zijn imago als sullige, onderkoelde dj bewaard blijft. Hij nipt aan een Guinness, rookt een sigaret en start een plaat in. Voor hippe armgebaren moet je niet bij Kees zijn.

Plus
Kees van Hondt is nu al een – bescheiden – levende legende. Het is dus sowieso leuk hem een keer in deze contreien te zien. Ook hier weet hij als afsluiter van de vrijdag een groep van zo’n 150 diehards flink bezig te houden. Wat hij precies draait of doet is niet belangrijk; gedanst, gedronken en gezweet zal er worden.

Min
Als je als artiest gewend bent volle tenten gek te spelen, is een bijna lege dansvloer op een festival in Eindhoven misschien een teleurstelling. Dat straalt Van Hondt dan ook uit. Hij oogt verveeld en inspiratieloos. Het grote, lege en overbelichte podium draagt ook niet bij aan een warme sfeer. Maakt het uit? Niet echt.

Oordeel
Folkwoods lijkt een maatje te klein voor deze Partyking, maar de mensen die erbij waren zullen met een goed gevoel terugdenken aan deze vrijdagavond.

Cijfer
7