Gerard van Maasakkers toont ultieme X-factor op Folkwoods

Enkele glimlach pakt grote tent vakkundig in

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Lionne van der Hagen ,

Het is onwaarschijnlijk dat Gerard van Maasakkers anno 2012 een programma als Idols zou winnen (mocht hij dat al willen), maar hij beschikt over de X-factor in het kwadraat. Zijn innemende voorkomen, de liefde voor het vak én zijn repertoire hebben hem bij leven al een gearriveerd en gewaardeerd artiest gemaakt. Speciaal voor Folkwoods is de oorspronkelijke Komt Er Mer In band weer bij elkaar om het gelijknamige album uit 1978 te spelen.

Gezien
Gerard van Maasakkers en de Komt er Mer In band, tijdens Folkwoods 2012.

Muziek
Van Maasakkers verstaat de kunst om over niets ontroerende liedjes te maken. Zo bezingt hij zijn tweedehands leren jas en zijn tuinbankje alsof het ware muzen zijn. Zanglijnen en ingetogen gitaarpartijen, veelal samengespeeld met rechterhand Marc Zeegers, lijken stuk voor stuk uit een speeldoosje te komen en zijn een genot om naar te luisteren. Zijn zalvende stem met lichte rasp doet de rest. De set bestaat voor het grootste deel uit kleine folkliedjes, maar er komen ook twee a capella gezongen nummers voorbij die aan de klassieke zeemansliederen doen denken.

Plus
Grootste plus van het optreden is de zanger zelf. Van Maasakkers straalt en met een glimlach van oor tot oor heeft hij de zeer goed gevulde grote tent meteen te pakken. Het is bijna aandoenlijk om te zien hoe hij zijn band voortdurend bedankt en hen mee laat delen in de euforie. Een lachje hier, een knikje daar en altijd weer die onweerstaanbare glimlach. Er valt niets op af te dingen. Van Maasakkers is een vakman, zijn band is goed en het publiek houdt van hen.

Min
Er staan in totaal tien mensen op het podium. Van sommigen van hen is de bijdrage wel erg beperkt. Dat leidt ertoe dat ze er een beetje werkeloos bijzitten. Misschien was een iets compactere band leuker geweest om naar te kijken, je moet toch ergens over zeuren.

Conclusie
Goed optreden van de enige echte troubadour van Brabant. Met zijn enorme charisma zet hij een negenkoppige band in de schaduw en zorgt hij voor opwellende tranen en kippenvel. Voorwaar een hele prestatie. Het is te hopen dat hij nog een aantal jaar doorgaat. Het is hem van harte gegund.

Cijfer
9