Dealan laat babyboomers springen Dealan laat babyboomers springen

Catalaanse muzikanten zetten knallend feestje neer op podium 2

, Tekst: Koen Frijns / Fotografie: Lionne van der Hagen

Dealan laat babyboomers springen

Catalaanse muzikanten zetten knallend feestje neer op podium 2

Tekst: Koen Frijns / Fotografie: Lionne van der Hagen ,

Knallend was het zeker met de dames en heren van Dealan. Algemene conventies over het volume van instrumenten worden totaal overboord gegooid door de band die de voorhoede van het publiek bijna de lucht in blaast. Raar genoeg blijft er maar meer volk naar voren stromen voor een lekker 'huppeldansje'.

Muziek
Dealan maakt een mix van verschillende soorten folkgenres door elkaar, ook wel 'new folk' genoemd. De muziek kenmerkt zich door veel mediterraanse klanken met een pompende beat van de drummer. Ook Arabische en Ierse invloeden zijn duidelijk hoorbaar. Deze sfeerelementen krijgen voornamelijk vorm door het gebruik van de meest uitlopende instrumenten waaronder een didgeridoo, viool, percussie, cello en vooral niet te vergeten: de zweverige stem van de frontzangeres.

Plus
De explosieve stage performance is een lust voor het oog. De band weet keer op keer het publiek de raarste dingen te laten doen. Het publiek gaat van boven naar beneden, met de armpjes in de lucht en zwaait met elk lichaamsdeel dat daartoe bereid is heen en weer. Ook de structuur van de muziek daalt en stijgt. Dealan weet het publiek aan het springen te krijgen met hun pompende folk, maar weet ook te overtuigen met de wat meer vrolijke en rustigere nummers.

Min
De gitarist vindt het klaarblijkelijk fijn om bij elk nummer het intro te spelen. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem, maar als dat iedere keer met hetzelfde ritme en thema begint, wordt dat toch vervelend. De viool wil ook nog wel eens wat zweepslagen uitdelen die hard aankomen in het oor. Het volume van de instrumenten draagt veel bij aan de explosiviteit van de band, maar het volumeverschil en de overdrive op de bas maakt soms meer kapot dan nodig is.

Conclusie
Dealan is echt een band waar je bij moet zijn. Je moet jezelf durven over te geven aan de breed glimlachende meesteres/frontzangers. Het enthousiasme wat de band overbrengt, zorgt voor een unieke sfeer en een feestje kunnen de Catalanen zeker maken. De band zou wat meer mogen variëren in de nummers die ze maken, vooral als ze zoveel verschillende genres door elkaar kunnen spelen.

Cijfer
6,8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven