Nieuwe generatie staat vooraan bij CCC Inc. op Folkwoods Nieuwe generatie staat vooraan bij CCC Inc. op Folkwoods

Muzikaal ‘opa vertelt’ was nog nooit zo leuk

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

Nieuwe generatie staat vooraan bij CCC Inc. op Folkwoods

Muzikaal ‘opa vertelt’ was nog nooit zo leuk

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

Op de zondagmiddag van Folkwoods staat één van de headliners van het festival op het hoofdpodium: CCC Inc. De band staat bekend om zijn levenswijze, in de zo genoemde leefcommune in een oude boerderij in De Peel – die ook diende als kweekvijver voor enkele bandleden van Doe Maar –, maar ook minstens evenveel om zijn discografie die de band door heel het land heeft gebracht; op clubtour en op grote festivals. Op Folkwoods viert de band het 45-jarige jubileum en opvallend genoeg hebben vooral de jongeren daar oren naar.

Gezien
CCC Inc., tijdens Folkwoods 2012.

Muziek

CCC Inc. maakt folksongs in de lijn van ‘opa vertelt’. De liedjes zijn een nalatenschap aan hun kleinkinderen zoals de titel van de eerste lp al deed vermoeden: ‘To Our Grandchildren’. En opa’s zijn het natuurlijk. Veel van hun liederen bevatten dan ook levensverhalen, gebracht op authentieke Americana wijze. Zoals je ze in Texas zou verwachten. Daar worden ze vaak minimalistisch gebracht, met enkel een gitaar als begeleiding. CCC Inc. haalt met onder meer een gitaar, banjo, wasbord, mondharmonica, autoharp en keyboard echter veel meer uit de kast om zijn verhaal over liefde, drank, vrouwen en de dood te vertellen. Met alle onderwerpen zijn ze wel in aanraking gekomen en dat is te horen aan de manier waarop de nummers worden gebracht. Ook al lijkt de kracht een beetje op, ze worden nog steeds gehoord. En het is nog steeds pakkend.

Plus
De verhalenvertellers van CCC Inc. weten hun kronieken nog steeds over te brengen. Zelfs de instrumentale nummers krijgen de betekenis mee die zij eraan willen geven. Met een enorme muzikale dimensie; of het nou de viool (!) of het wasbord is dat wordt ingezet als ritmesectie, of de wisseling van (samen)zang, het is allemaal erg fraai. ‘Midnight Special’ wordt gespeeld als in hoogtijdagen; dat nummer zit zo enorm in de genen van de band. En dat komt over bij het publiek dat eindelijk eens van die massaal opgestelde klapstoeltjes afkomt. Mede door een andere enorme plus: het dansje van Huib Schreurs dat zowel ontroert als aanzet tot meedoen.

Min
Gedurfd hoor, die lange noten nog proberen vast te houden in deze conditie, maar het lukt gewoon niet meer. De andere bandleden lachen erom, maar de geluidsinstallatie protesteert harder met een flinke piep. Dat zit er gewoon niet meer in. De band geeft nog zoveel dat de gedachte van ‘joh, doe nou toch even wat rustiger aan op jouw leeftijd’ niet is tegen te houden. Zo nu en dan moeten enkele bandleden dan ook even gaan zitten om op adem te komen. Het blijft ongewoon om mannen op deze leeftijd (65+) nog zo actief te zien op het podium. Doordat het soms allemaal wel erg langzaam gaat, verzwakt de aandacht regelmatig wat ervoor zorgt dat mensen kruiswoordpuzzels gaan oplossen in het gras of alvast een nieuwe wintertrui breien.

Conclusie
De bijna mythische status die de organisatie wilde meegeven aan de band en het jubileumoptreden op Folkwoods zijn buiten proportioneel gebleken. Eens te meer is het dan leuk om te zien dat de nieuwe generatie, in dezelfde leeftijdscategorie als de kleinkinderen van de bandleden van CCC Inc., het meest enthousiast reageert op het optreden. Totdat de hits van de band gespeeld worden en de (groot)ouders van die generatie weer eens terugdenken aan hun jeugd en spontaan besluiten over te gaan tot een revival.

Cijfer
7,5

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven