Producers TJ Kong & Modular K: “We hakken elkaars knopen door”

Nieuw album van nieuw duo verschijnt op Pokerflat

Atze de Vrieze ,

Twee jaar na zijn gezamenlijke album met Nuno dos Santos komt Eindhovenaar Erwin van Moll opnieuw met een langspeler. En opnieuw maakte hij hem samen met iemand anders, in dit geval Gijs Jansen alias Modular K. Een gevarieerde plaat met oude house, moderne sounds en uitstapjes naar onder meer dubreggae. “We hebben samen een track gemaakt voor de classics compilatie Forward To The Past van het Pokerflat label. We hebben ze daarna maar voorgesteld om ook het album uit te brengen. Het verbaasde me dat ze het willen, omdat ze doorgaans meer in de techhouse hoek zitten, maar ze waren enthousiast, en dus was het een goede match.”

“Nu je het zegt: kennelijk werk ik aan een album graag met iemand anders. Ik heb de afgelopen tijd ook veel in mijn eentje in de studio gewerkt, maar met zijn tweeën werkt toch het makkelijkst. We hakken elkaars knopen door, je houdt elkaar bij de les en zorgt ervoor dat je niet lui wordt. Het is nooit een bewuste keuze geweest, maar het komt wel steeds zo uit. Op dit moment werk ik met Eric de Man aan nieuw werk. In het verleden werkte ik met Jelle Paulusma aan het project Clashing Ego’s.”

Een komische naam dus, dat Clashing Ego’s, want kennelijk heeft Van Moll daar helemaal geen last van. TJ Kong en Modular K kennen elkaar al jaren. Ze werkten ook al in de studio, ook ten tijde van TJ Kong’s gezamenlijke album met Nuno dos Santos. “Gijs werkt vaak op de achtergrond. Hij maakte voor After Dark, My Sweet. Gijs ken ik al heel lang. Hij is de zoon van een van de leden van Nasmak, een bekende Eindhovense band uit de jaren tachtig. Een echte cultband, die minder credits krijgt dan ze verdienen. In België zijn ze veel trotser op hun helden dan in Nederland. Hoe dan ook: ik kende eerst de band, later pas Gijs. Ik ontmoette hem in de Tango Studio. We namen daar allebei platen op.”

Voor die ‘nieuwe classic’ voor Pokerflat kon met name Jansen zich uitleven op oude hardware synthesizers. Hun gezamenlijke album Dream Cargoes (alle titels verwijzen naar een 1200 pagina’s dikke bundel met korte verhalen van schrijver JB Ballard) is g een retroplaat. “Er zitten inderdaad veel dubinvloeden in, inclusief het klassieke instrument van de dub in de track Delta At Sunset, de melodica. Ik hou van veel soorten muziek, dus er zit van alles in. Van downtempo tot electro.” Het idee is om de muziek ook live uit te voeren, maar dat was met Nuno dos Santos ook de bedoeling. “Daar kwam weinig van terecht. De telefoon stond niet roodgloeiend, Nuno was druk met andere dingen en ik heb eerlijk gezegd meer zin om in de studio te werken dan om mezelf te promoten. Als je een album hebt dat aanslaat, komen de boekingen vanzelf.”