België laat zich van zijn beste kant zien met School is Cool in Effenaar

Voorprogramma Great Mountain Fire kan wat meer afwisseling gebruiken

Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Ton Kunen ,

School is Cool is bij onze Zuiderburen inmiddels een gevestigde naam, maar brak in Nederland pas door na optredens bij De Wereld Draait Door en uitpuilende zalen op Eurosonic/Noorderslag. Na een geweldige show tijdens de Vlammende Vlamingen showcase, in dezelfde Effenaar begin dit jaar, werd de band meteen gevraagd snel terug te komen voor een eigen headline show.

Great Mountain Fire

De kleine zaal is goed gevuld wanneer om stipt 21.00 uur Great Mountain Fire het podium betreedt als voorprogramma van de landgenoten van School is Cool. De heren wensen het publiek een goedenavond en dat is zo ongeveer het enige wat de mannen in het Nederlands laten horen. De Walen starten met een nogal stemmig en dramatisch instrumentaal stuk om er daarna met het eerste nummer vol in te knallen. De band werkt zijn nummers in het begin wat plichtmatig af. Het sprankelt weinig. Wanneer echter het optreden zijn einde nadert, komt er wat meer pit in. Single ‘Late Lights’ zorgt voor een welkome knaller in de show en met het aanstekelijke ‘Crooked Head’ weet Great Mountain Fire na een wat inspiratieloos begin uiteindelijk toch nog te overtuigen.

School is Cool

De band vraagt dan applaus voor zijn bassist. Hij heeft zojuist zijn eerste tekst op het podium ooit uitgesproken: "Dit lied gaat over een surfer. Die gaat dood." Het geeft een mooi beeld van het gemak en het plezier waarmee deze groep zich presenteert. De teksten van School is Cool zijn soms nogal ‘donker’. Vermoorden van prostituees in een park en het einde van de wereld zijn niet echt de meest gezellige onderwerpen. Zeker niet op deze welbekende ongeluksdag. De catchy deuntjes en riffjes zorgen ervoor dat de band het zich kan permitteren. Zonder ellenlange praatsessies tussen de nummers door lukt het School is Cool Eindhoven te boeien. De nummers klinken vol en de bandleden vullen elkaar uitstekend aan. Wanneer violiste Nele Paelinck haar viool aan de kant legt, neemt ze de toetsen voor haar rekening. Wanneer zij dat niet doet, worden de toetspartijen door de bassist overgenomen.

Na een klein uur is het tijd voor het laatste nummer. ‘New Kids in Town’ wordt ingezet en kan meteen op applaus uit de zaal rekenen. Zeker wanneer tegen het einde van het nummer de leden van Great Mountain Fire het podium als een soort drumband betreden. Het geeft de show net dat beetje extra. De toegift is ook van een zeer hoog niveau. In het midden van de zaal wordt, onversterkt en met enkel gitaar, in een doodse stilte de reprise van ‘Car, Backseat, Parking Lot’ gespeeld. België heeft zich vanavond met het originele School is Cool in de Effenaar van zijn beste kant laten zien.

Gezien: Great Mountain Fire en School is Cool op 13 april 2012, in de Effenaar.