Nels Andrews maakt publiek deelgenoot van levenservaringen

Talentvolle singer-songwriter brengt broeierige woestijnsfeer naar winderig Eindhoven

Tekst: Pieter Reijven ,

Iedere maandagavond vinden er in café Meneer Frits optredens plaats van talentvolle singer-songwriters. Met name muzikanten uit de hoek van americana, roots, blues en folk komen dan hun kunsten vertonen voor het aanwezige publiek. Architect van dit idee is Ad van Meurs, die er keer op keer in slaagt bijzondere artiesten uit binnen- en buitenland naar Meneer Frits te brengen. Op maandag 16 april was het de beurt aan americana zanger Nels Andrews. De Amerikaanse singer-songwriter timmert al jaren aan de weg en heeft drie veelbelovende albums op zijn naam staat. In Nederland lijkt hij graag te komen, getuige optredens in diverse zalen en cafés in de uithoeken van ons land.

Een half uur voor aanvang van het optreden is het al vrij druk. Er zijn ongeveer honderd mensen die met belangstelling uitkijken naar dit optreden van Nels Andrews. Rond 21.00 uur komt hij het podium op om na een kort “hello” zijn eerste song in te zetten. Eerst speelt hij nog solo, maar na dit nummer krijgt Andrews begeleiding van zijn twee medebandleden Brandon Seabrook (banjo) en Jason Mercer (gitaar).

Andrews’ stemgeluid is helder met een rauw/hees randje en al direct weet hij de aandacht te trekken met zijn authentieke bandsound. Snel wordt duidelijk dat we hier met enkele veelbelovende muzikanten te maken hebben. Vooral het geluid dat banjospeler Seabrook uit zijn instrument haalt (daarbij soms gebruik makend van een strijkstok), voegt een volle en melodieuze bijdrage aan het geheel toe. De stijl van de band heeft ergens wel iets weg van gerenommeerde artiesten als Calexico en The Felice Brothers, maar Nels Andrews en zijn mannen bezitten voldoende kwaliteit om eigentijds te klinken.

Als luisteraar waan je je in desolate Amerikaanse woestijndorpjes bij het horen van songs als ‘Sunday Shoes’, ‘Rented White Sedan’ en ‘Lady Of The Silver Spoon’. Al verhalend laat Andrews de bezoekers kennis maken met zijn levenservaringen en dromen. Naarmate het optreden vordert, neemt hij tussen de nummers door even de tijd voor het vertellen van enkele anekdotes over zijn verblijf in New York, waar hij terechtkwam na zijn jeugd in New Mexico en waar hij nog steeds woont.

Waar het applaus bij opkomst van Andrews nog wat bescheiden was, gaat na ruim anderhalf uur spelen een ieder tevreden naar huis. Het zou mooi zijn als de maandagavondshows in Meneer Frits nog wat meer in the picture komen te staan, zodat nog meer liefhebbers van folk, americana en aanverwante genres de stap naar dit gezellige café maken.

Gezien: Nels Andrews, op 16 april 2012, in café Meneer Frits.