Kensington Hollandse makelij met internationale allure in Effenaar

Clubtour succesvol van start in Eindhoven

Tekst: Joey van der Leemputten / Fotografie: Sylka de Block ,

De dag voordat het festivalseizoen van 2012 van start gaat, geeft Kensington het startschot voor zijn nieuwe clubtour. Nieuw inderdaad, want over een goeie maand ligt het tweede album ‘Vultures’ in de winkels. De afgelopen weken zijn de fans warm gehouden met vier teasers van dit nieuwe album die vanavond voor het eerst volledig publiekelijk gemaakt zullen worden. Deze première is voorbehouden aan Eindhoven met een band uit de eigen kweek als voorprogramma.

Hunting The Robot

Voordat Utrechts trots aan de bak mag, is eerst die van Eindhoven aan de beurt. Na twee succesvolle edities op de 3voor12/Eindhoven clubavond en een eigen headlineshow eind vorig jaar staat Hunting The Robot ditmaal als supportact van Kensington te spelen in de kleine zaal van de Effenaar. Het blijft een genot om naar de band te kijken, nog meer om ernaar te luisteren. De zanger maakt er een sambaballenbal van, waarbij eigen subtiliteit en het dansbare van de hoofdact overeind blijven. Of de saxofonist hierbij echt een toegevoegde waarde heeft, is de vraag. Wel duidelijk is dat Hunting The Robot weer is gegroeid ten opzichte van de laatste show. Het blijft een klasse apart, maar dat staat al sinds de eerste kennismaking buiten kijf.

Kensington

Tegen de klok van negen – als de zaal inmiddels zo goed als bommetje vol is – betreedt Kensington het podium. Veel nieuwe nummers komen voorbij, met zo nu en dan wat oud werk ter afwisseling. Iets wat onmiddellijk opvalt, is dat toch wel een flink deel van het aanwezige publiek de nieuwe nummers al mee kan schreeuwen. Dat is duidelijk het gevolg van de teasende promo’s op hun website. Single ‘Send Me Away’ klinkt als eentje met internationale potentie. Maar ook ‘Go Down’ en ‘Ride’ doen je beseffen dat de Kensington-stijl vol tempowisselingen en gitaarkunstwerken ontzettend verslavend werkt.

Voor de afwisseling en voor die kleine schare mensen die niet op de hoogte is van het naderende album, worden stemmingsverhogers ‘I Was Too Scared’, ‘The Heart Of It’ en ‘Let Go’ gespeeld. Het lijkt de vier mannen geen enkele moeite te kosten. Al het gemak en plezier waarmee ze vanavond op het podium staan, weten ze over te brengen op de zaal, en dat doet goed. Ze slechts op een enkel inzetfoutje kunnen betrappen, is eigenlijk niet eens de moeite waard om te benoemen.

Kensington weet vanavond als vanouds te imponeren. De band straalt en de set klinkt alsof de nummers van ‘Vultures’ al maanden te horen zijn geweest; herkenbaar en pakkend. De band borduurt voort op de sterke formule van het eerste album en we kunnen met trots zeggen dat hier een band van Hollandse makelij staat met een flinke portie internationale allure.

Gezien: Kensington en Hunting The Robot, op 5 april 2012, in de Effenaar.