Het weekend begint op donderdag met Black Box Revelation

Belgische weelde compleet met voorprogramma Little Trouble Kids

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Marco Smeets ,

De Belgen van Black Box Revelation keren vanavond terug naar de Effenaar. Een zaal waar ze in 2008 op zeer jonge leeftijd voor het eerst stonden. Sinds die tijd heeft het duo een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze toeren momenteel door Europa na een succesvolle periode in de Verenigde Staten. In het beloofde land van de rock ’n roll werd een nieuw album opgenomen onder de bezielde leiding van Alain Johannes, gitarist van Them Crooked Vultures en Chris Cornell en bovendien een gerenommeerd producer. Gespeeld werd er ook, onder andere in het voorprogramma van grote acts als Beady Eye en Jane’s Addiction.

Little Trouble Kids

Voorprogramma Little Trouble Kids - eveneens uit België - vliegt uit de startblokken. De band bestaat uit zangeres en percussionist Elina Adam en gitarist Thomas Werbrouck. Vol overgave brengt het duo energieke en puntige garagerocknummers. Iets te veel overgave zo blijkt, want binnen twee nummers breekt Werbrouck maar liefst vier snaren. De band heeft iets weg van een rauwe versie van Sleigh Bells. Dit is vooral te horen in het prijsnummer van hun set ‘Left Right Left’.

Het recept van de band lijkt vrij simpel: stampende percussie, een vuige gitaarsound met opgefokte, soms zelfs agressieve, zang. Een loopmachine wordt enkele malen ingezet om het geluid minder eendimensionaal te laten klinken, een gevaar dat er makkelijk insluipt bij dit soort bands. De afwisseling in combinatie met altijd pakkende en herkenbare refreinen zorgt er voor dat Little Trouble Kids een buitengewoon boeiende opwarmer is.

Black Box Revelation

Wanneer Black Box Revelation opent met ‘Set Your Head On Fire’ en ‘Gravity Blues’ blijkt meteen de enorme populariteit van de band. Vanaf de eerste seconden spelen Jan en Dries, zoals ze liefkozend worden toegezongen, een gewonnen wedstrijd. Ze krijgen het publiek in een bomvolle zaal met gemak in hun ban. De mannen spelen strak en loeihard. Oordoppen zijn geen overbodige luxe vanavond. De opzwepende en soms sleazy bluesrock van de band wordt zonder enige opsmuk de zaal in geslingerd. Interactie met het publiek is er zelden; gewoon spelen is het devies. Het vele toeren heeft er duidelijk voor gezorgd dat ze erg goed op elkaar zijn ingespeeld. Enkele nummers krijgen live een andere uitvoering mee dan op plaat.

Jan Paternoster grijpt vanavond de kans om zijn solo’s langer door te voeren dan gewoonlijk, iets waar het publiek steeds op reageert met luid gejuich. Op de setlist prijken nummers van alle drie de albums. Wat opvalt is dat de nummers van het debuut nog erg goed tussen het recente materiaal passen. De stampers ‘High On A Wire’ en ‘My Perception’ blijken de absolute publieksfavorieten. De nummers worden volop meegebruld. Het feest is compleet. Het heeft er alle schijn van dat de Belgen op deze donderdag alvast het weekend willen inluiden.

Wanneer Black Box Revelation na een overdonderende show en een toegift het podium heeft verlaten, blijven de trouwe fans nog een tijdje om een tweede toegift vragen. Een groter compliment kan een band niet krijgen.

Gezien: Little Trouble Kids en Black Box Revelation, op 26 april 2012, in de Effenaar.