Volledige line-up XO Live bekend

Nieuwe opzet zomerfestival biedt veel live acts en exclusiviteit

Tekst: Bram Lemmens ,

XO Live is de nieuwe naam van een van de grootste zomerse dancefestivals van ons land, voorheen Extrema Outdoor gehete. De opzet van het feest is mede vernieuwd door livemuziek een prominentere rol in het programma te geven. Vandaag is de volledige line-up bekend gemaakt nadat eerder al grote namen als LMFAO, Paul Kalkbrenner, 2ManyDJs en David Guetta zijn aangekondigd. 3voor12/Eindhoven licht de opvallendste en meest spraakmakende namen er even uit. Niet in lijstjesvorm, maar meer als een programmaboekje.

Afgelopen zomer werd duidelijk dat bij een aantal grote festivals de kaartverkoop minder was dan de voorgaande jaren. Doordat bezoekers minder te besteden hebben en de concurrentie groot is, zijn ze kritischer geworden. Om zijn populaire status te midden van de andere grote festijnen te behouden, heeft Extrema de opzet van het voormalige Extrema Outdoor op een aantal punten proberen te verbeteren.

Kijkend naar de line-up valt meteen op dat de bekende stagenamen Futurefunk en Royal Dutch zijn vervangen door de abstractere, maar meer prikkelende, namen Cobalt en Quartz. Ook is er veel meer aandacht voor liveacts, zonder dat er moet worden gevreesd voor een minder grote rol van de dj's en zijn een paar van de grootste acts deze zomer alleen op XO Live in Nederland te bezichtigen.

De enige kans om David Guetta (de nummer één dj volgens DJ Mag magazine) deze zomer in Nederland te zien draaien, is bij de Diamond stage (popdance) op XO Live. Ook Electropopduo LMFAO (bekend van wereldhits ‘Sexy And I Know It’ en ‘I'm In Miami Bitch’) brengt het enige festivalbezoek aan het festival in Best. In het oog springt de combinatie van dj en producer Gregor Salto die met Skin (zangeres van Skunk Anansie) een live optreden zal brengen. 3sacrowd, Sunnery James & Ryan Marciano, Kraak & Smaak, Goldfish (live) en Marnix maken het programma op deze stage compleet.

De opvallendste naam bij de Chromium area (electro house) is naast Joost van Bellen, die vorig jaar nog zijn eigen stage hoste, het dj duo 2manyDJs dat deel uitmaakt van electrorockgroep Soulwax. Als dj's en band hebben ze praktisch alle grote festivals in de wereld plat gespeeld en na lang wachten gaat dit nu ook weer eens in Nederland gebeuren. Ook in deze area te zien: Riton, RipTide, Drop the Lime en Brodinski vs. Gesaffelstein.

De Cobalt Carrousel brengt vooral veel dubstep met grimeduo 16 Bit, de Eindhovense Sine en ‘Broke’ dj Piro, de Nijmeegse ‘Give it Dub’ dj BeeVee, Chef, Distance en dj duo Science. Net geen liveact, maar minstens zo spectaculair zal de dj set zijn van N-Type & Hatcha. De eerste wordt in de scene vaak beschouwd als de beste dj, op XO Live gaat hij back2back draaien met Hatcha met maar liefst zes decks. Het Nederlandse duo Obscure - winnaar van ‘Oi! Contest’ - gaat een liveset brengen en De Disctwins maken het programma hier af met een electro en rave dj set.

De Crystal stage (clubhouse) wordt volledig beheerst door dj's: Congorock, Delivio Reavon & Aaron Gill, Soixanteleuf, Funkerman, Hardwell, Michael Mendoza, R3hab, Roog en Sandro Silva.

De Emerald stage wordt gehost door minimaltechno dj Luciano en doet dit in de trend van zijn populaire ibizaconcept ‘Vagabundos’. Kenny Larkin is hier met afstand de grootste naam. Hij produceert al meer dan 20 jaar techno met releases op onder andere het Plus 8 label van Richie Hawtin waarmee hij aan de wieg stond van de minimaltechno. Meer recentelijk is dat verlegt tot Detroitstijl op het album ‘Keys, Strings, Tambourines’, uitgekomen op het befaamde Planet E label. Luciano's Cadenza label is ook vertegenwoordigd met Digitaline (live) en Mirko Loko – van wie het nummer ‘Butterfly effect’ afgelopen jaar een grote favoriet was van onder meer Seth Troxler – die back2back gaat draaien met Ernesto Ferreyra. Mayaan Nidam en Robert Dietz zijn de overige namen van deze stage.

Meer acts afkomstig uit Detroit zijn te vinden in de Quartz Arena. Carl Craig is misschien wel de bekendste pionier van dit genre techno en house. Hij doet een live act onder zijn 69 alter ego en veel dj's zullen dan meteen denken aan de klassieke groene, rode en (tot een paar jaar terug) onvindbare gouden EP die hij onder deze naam uitbracht. Kevin Saunderson, ook wel de producer van Innercity - Big Fun, is een andere pionier van dit genre en speelt ook live net als dubstepduo NERO, Paul Kalkbrenner en Elektro Guzzi die stuwende techno brengt, niet uit sequencers en drumcomputers, maar gespeeld als band op traditionele instrumenten. Het eclectische programma is hier rond met de sfeervolle techhouse dj set van Kid Culture en de rauwe rave electro van The Bloody Beetroots.

XO Live vindt plaats op 14 juli 2012, op het terrein van Aquabest in Best bij Eindhoven.