Zieke Zuiden kijkt niet meer op naar het Wilde Westen

Interview met de man achter het grootste hip hop platform van Zuid-Nederland

Tekst en fotografie: Patric Muris ,

Na de tweede verhuizing – dit keer naar Gebouw 52 – en de aankondiging van weer een grote naam op het Zieke Zuiden affiche met een even zieke opvolgende Koninginnedag line-up werd het eens hoog tijd om nader kennis te maken met de crew van Zieke Zuiden. Eindhoven is de plek waar het samenkomt. De plek waar de scepter wordt gezwaaid. Maar dan zonder Courvoisier of schetsing van een ander clichématig beeld. Er wordt gewoon keihard gewerkt om het imperium staande te houden. En uit te breiden. In gesprek met de man die het mede mogelijk maakt: Angelo Martinus, eigenaar van Mad Skills en boegbeeld van Zieke Zuiden.

Na kantoortijd spreken we af op het kantoor van Mad Skills dat Zieke Zuiden als concept heeft gerealiseerd. Martinus is er nog steeds aan het werk. In de kamer achter hem is dj/producer Y’skid bezig met de productie van ‘Maskerade’, het nieuwe Fresku album dat in mei wordt uitgebracht. “Je bent de allereerste journalist die al een preview van het album te horen krijgt” grapt hij. De beats dreunen flink door, maar van de zang/rap is weinig mee te krijgen. Toch leuk. Het typeert de dynamische sfeer in het voorheen leegstaande pand op Strijp-S dat tijdelijk wordt bewoond door Zieke Zuiden. Alles is er met eigen handen verbouwd, opgeknapt. De kantoorruimten, maar ook de dansruimten, zien er netjes uit. Met een vers likje verf. Officieel zit Zieke Zuiden tot eind 2012 in Gebouw 52. Je moet er niet aan denken dat ze het pand dan al weer moeten verlaten, na alle moeite die erin is gestoken. Martinus is optimistisch: “We moeten eerst een ander verblijf vinden samen met de verhuurder, willen we hier officieel uitgezet worden. Bovendien zijn de plannen voor de nieuwbouw alweer veranderd. Die hebben vertraging opgelopen. Ze gaan waarschijnlijk later beginnen en dan hoeven wij er ook pas later uit.”

Martinus geeft een rondleiding door het gebouw en hij begint te vertellen over waar het is begonnen. Zo’n zeven jaar geleden opperde Skenkie (rapper uit regio Eindhoven) om een beweging in Eindhoven te starten die het Zuiden representeert. Ieder andere windstreek in Nederland had al zo’n beweging. “Je had het Hoge Noorden, Verre Oosten, Wilde Westen, maar nog niets in het Zuiden. We begonnen een hiphop project in Woensel genaamd Zwart Wit 040. Rappers als Turk, R.Kay en Fresku zaten er toen ook al regelmatig bij. Op het moment dat de projecten in de wijk groter werden, kregen we de mogelijkheid om naar Dynamo te verhuizen. Dat was heaven man. We konden groter gaan denken, een zaal claimen en makkelijker mensen ontmoeten. We hebben in Dynamo veel opgebouwd, Hip Hop Lab 040 bijvoorbeeld.” Martinus is er vanaf het begin af aan bij betrokken geweest. Met dat enthousiasme en met die ervaring vertelt hij verder: “We hadden toen duidelijk een pyramide structuur; we begonnen in de breedte, maar wilden opwerken naar de top. We hadden graffiti-artiesten, breakers, poppers, rappers, noem maar op. Op een gegeven moment was het niet meer alleen beter worden, maar ook zakelijker worden. Heb je het ineens over belastingen.”

Het zijn vooral de voordelen en de geboden kansen waarover hij vertelt. Het goede uithangbord ‘de Zieke Zuiden jam’ dat veel naamsbekendheid bezorgde werd groter en professioneler. Martinus wilde meer en kon niet meer altijd met de rappers die ondergebracht zijn bij Dynamo volstaan bij het samenstellen van de line-up. Toen op meerdere vlakken de visie met Dynamo niet meer overeenkwam met die van Zieke Zuiden besloot hij iets voor zichzelf te willen gaan doen en te verhuizen naar Gebouw 52.

Daar werkt hij alleen nog maar met professionals. Martinus licht toe: “Gebouw 52 biedt plek aan de vijf elementen van hiphop: rappers, graffiti-artiesten, producers, breakers en dj’s. Hierachter zit Y’skid, daarnaast zit Fresku en daartussenin zit Jameszoo. Maar die is er nooit. Zijn tapijt en meubels liggen er al, maar hij is te druk om aanwezig te zijn (Jameszoo zit sinds STRP 2011, waar hij debuteerde met live band, in een lift die per stop een aantal verdiepingen overslaat. Bovendien woont de dance producer officieel in Den Bosch red.). Daarnaast heeft het pand een evenementenzaaltje dat plek biedt aan paar honderd man. Evenementen, zoals het openingsfeest, worden altijd geïmproviseerd georganiseerd. “Alles wordt gehuurd. We hebben hier helemaal niks. Geen licht, geluid, helemaal niks. We zijn nu bezig met sponsors die bij events de productiekosten kunnen sponsoren.”

Die bijdragen zouden welkom zijn voor uitvoering van de ideeën die Martinus allemaal heeft. Hij denkt voortdurend aan nieuwe concepten waaronder een open mic avond. “Zo’n avond met een Apollo gevoel. Zie maar hoeveel nummers je haalt. Je mag opkomen en rappen en laat het publiek dan maar beslissen of je mag blijven. Er is zo’n grote database waar uit geput kan worden. Ik krijg zoveel mails met demo’s toegestuurd, maar wie ben ik om altijd te beslissen? Dat wil ik eigenlijk aan het publiek over laten. Zo kunnen goede deelnemers doorstromen en kunnen we pareltjes ontdekken.” Op 12 mei en 2 juni is er zo’n open mic avond onder de noemer ‘Amateur Night’. Die kleine avonden worden in het eigen Gebouw 52 georganiseerd, voor de Zieke Zuiden jams ofwel ‘presenteert avonden’ is een samenwerking aangegaan met de Effenaar waar ook de Zieke Zuiden compilatie is gepresenteerd met alle grote namen van de lage landen waaronder Extince, Fresku en Boef en de Gelogeerde Aap. Kraantje Pappie stond er onlangs al en binnenkort (11 mei) is Mr. Polska de grote man. Door een hechte band met de scene kan Zieke Zuiden er altijd vroeg bij zijn en de acts nog voordat ze tot het grote publiek bereikt hebben – en vaak onbetaalbaar worden – boeken. Martinus licht de samenwerking met de Effenaar toe: “Na het vertrek bij Dynamo moest er uitgekeken worden naar een ander poppodium om de Zieke Zuiden jams te organiseren, want ja dat recht vervalt dan ook bij Dynamo. Bovendien was het goed om eens naar een nieuwe plek te gaan. De Effenaar stond ervoor open, zij wilden graag een betere binding met de hip hop scene en zagen een samenwerking met ons wel zitten.”

Martinus is van de old school hip hop en gaat daarvoor graag terug naar de basis. Voor Koninginnedag heeft hij een opzet in gedachten met verwezenlijking van die droom: van 12.00 uur tot 17.00 uur is er een programmering van Area 51 op het Strijp-S terrein, daarna neemt Zieke Zuiden het over en gaat Martinus het nieuwe concept uitproberen. “Bij de Zieke Zuiden jams boeken we altijd opkomende live acts. Mensen krijgen nu hetzelfde, maar dan anders. Het wordt 30 april de ‘dj featering de acts’, maar dan live. Ze rappen dus live over de beats heen, zoals dat vroeger ook gebeurde.” Zoals hiphop bedoeld is, lijkt hij te willen zeggen.

Want een idealist is hij wel. Dat blijkt maar weer eens te meer uit zijn slotwoorden: “Ik hoop dat we de komende jaren het niveau van Eindhoven kunnen vasthouden en misschien zelfs nog kunnen verbeteren. We hebben altijd opgekeken naar Amsterdam, naar het Wilde Westen, maar nu is dat niet meer nodig. De Eindhovense hip hop scene heeft de beste rappers, de beste dansers, de beste breakers, maar ook goede beatmakers komen uit Eindhoven.” Trots laat hij een filmpje zien van een internationale danswedstrijd waar iemand uit ‘zijn’ stal aan meedoet. “Bovendien zijn wij een veel hechter collectief. Maar weet je, het opbouwen van dit alles heeft zo lang geduurd, we moeten ervoor zorgen dat nieuwe talenten niet dezelfde lange weg hoeven af te leggen.”

Een Zieke Zuiden jam meemaken? Mad Skills geeft 1x2 kaarten weg voor ‘Zieke Zuiden presenteert Rico en Sticks’ op 15 juni 2012 in de Effenaar voor de prijswinnaar die de volgende vraag goed beantwoordt: tot welke windstreek behoren Rico en Sticks? Noem de naam van het hip hop collectief. Antwoorden kunnen tot 1 mei gestuurd worden naar info@3voor12ehv.nl. Bij meerdere goede inzendingen wordt gekeken naar de meest originele inzending. Stop er dus gerust een uitgeschreven freestyle bij om meer kans te maken.