Headliners Naked Song 2012 bekend

3voor12/Eindhoven doet live verslag van singer-songwritersfestival in Muziekgebouw

Tekst: Patric Muris ,

Het Naked Song festival in Eindhoven haalt jaarlijks grote singer-songwriters naar Nederland om een uitgeklede versie van hun muziek te brengen. Het fragiele karakter dat ook in de grote zalen behouden blijft, is kenmerkend voor het festival. Het is een festival voor de echte luisteraars en liefhebbers van ingetogen muziek. Vorig jaar stonden onder andere Teitur, Fink, Joan As Police Woman en Villagers in het Muziekgebouw.

Naked Song festival vindt plaats in het Muziekgebouw waar vijf podia zijn ingeruimd voor singer-songwriters uit veel verschillende landen en evenveel verschillende genres.

Op 20 april maakten we de eerste namen bekend:

Howe Gelb (Giant Sand)
Abigail Washburn
Marcus Foster
The Hackensaw Boys
Bertolf
Morgan O'Kane
Doug Macleod
Melanie Horsnell
Man From The South

Op 4 mei zijn de volgende headliners toegevoegd aan de voorlopige line-up:

Agnes Obel
Tindersticks

Ook Jim White en Woody Veneman zijn op dezelfde dag bevestigd voor het singer-songwritersfestival.

De organisatie (Effenaar, Muziekgebouw en Ad van Meurs) laat weten erg blij te zijn met het strikken van Giant Sand frontman Howe Gelb, ook wel de ‘godfather van alt-country’ genoemd door zijn mix van elementen uit rock, country, blues, punk, garage en zelfs jazz. Opvallend is de komst van de Amerikaanse Abigail Washburn die voor het eerst in Nederland zal optreden. Als songwriter en ‘clawhammer banjo player’ produceert Abigail originele geluiden door gebruik van vocalen en instrumenten waaronder de banjo, guzheng (Chinese citer), violen en blazers.

Naked Song biedt op 16 juni 2012 een gehele dag ongebreidelde americana, doorleefde blues, rootsy folk en andere muziekstromingen die zich goed lenen voor een akoestische setting. Artiesten weten vaak te overtuigen met enkel een gitaar, een stem en een spotlight. Naakt, puur, rauw, ontdaan van alle opsmuk. 3voor12/Eindhoven doet net als in 2011 ook dit jaar weer live verslag van het festival en zal de gehele dag aanwezig zijn om direct na de optredens de recensies online te zetten. Veel optredens van Naked Song zijn geëindigd in de lijst met mooiste muziekmomenten van 2011, samengesteld door de redactie van 3voor12/Eindhoven.