Hit The City: China Rats stoppen maturiteit in punkjasje Hit The City: China Rats stoppen maturiteit in punkjasje

Misschien wel dé meest belovende punkband van het moment

, Tekst: Jochen de Vos / Fotografie: Patric Muris

Hit The City: China Rats stoppen maturiteit in punkjasje

Misschien wel dé meest belovende punkband van het moment

Tekst: Jochen de Vos / Fotografie: Patric Muris ,

Hoe jong of oud de heren van China Rats zijn? Dat durven we niet te zeggen. Hooguit twintig? Laten we het houden bij jong. Echter, zelden heeft er een jonge beginnende groep met zoveel maturiteit op een podium gestaan. Dat ze dan ook nog geweldige nummers hebben, is te merken aan de reactie in de zaal. Dat ze één van dé beloften zijn voor volgend jaar, bewijst de opkomst.

Gezien
China Rats, op 18 november 2012 tijdens Hit The City, in de Effenaar.

Muziek
The Ramones in de clash, The Clash. Punk zoals het al veel eerder te horen was, maar waar hun houding en instelling volwassener is dan die van de Sex Pistols heden de dag, zie je aan hun teksten en goedlachse hoofden hun jeugdigheid. Dat laatste zorgt dan weer voor een gunfactor waarmee je ze het eerste vergeeft. Punk kan ook anarchie tegen jeugdpuisten zijn, bijvoorbeeld. Conclusie: voor waar ze nu staan, doen ze het buitengewoon geweldig.

Plus
Maar China Rats zijn ook meer dan enkel punk. De algemene lijn mag dat dan wel zijn, er sluipt ook aangenaam veel rock in hun klankenpalet. Om de pop in de refreinen vervolgens niet te vergeten, die ook bovenkomt in die ene foute intro die de zanger (helaas) Simple Plan-gewijs inzet. Maar ze zijn jong en ze doen het best goed. Kwaliteit en kunde zijn altijd te bespeuren. En dat maakt de jongens ook zo goed; nooit vallen ze van hun troon, altijd spelen ze op hetzelfde niveau. Dat dit nog met zoveel enthousiasme en ambitie kan, maakt het ook heel charmant. En dat voor punk.

Min
Hoe overtuigend ze ook mogen overkomen, inhoudelijk moet er toch soms nog wat geschaafd worden aan enkele nummers en onderschatten ze de waarde van hun eigen drummer aanzienlijk. Die jongen drumt strakker dan de skinny jeansbroek die hij aanheeft. Dat lijken ze zelf niet beseffen en dat is jammer. Want waar de rest soms de vrijheid voor improvisatie krijgt, wordt de drummer kort gehouden. En om te weten dat dat de oplossing is voor de inhoudelijke problemen, hoef je geen glazen bol te hebben. Hoewel ze dan ook (enkele) van hun Plantiaanse gitaarsolo’s moeten schrappen.

Conclusie
You love it or hate it, dat is een ding dat met zekerheid gezegd kan worden over China Rats. Het viertal bezit bakken vol talent en is misschien wel dé meest belovende punk- en rockband van het laatste en volgende jaar. Of toch: de grootste concurrent van The Bots, het groepje dat voorprogramma’s speelde voor Blur en zulke andere joekels.

Cijfer
8-

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven