Hit The City: Zangeres Boho Dancer steelt harten

Folktrio met vele gezichten imponeert in kleine zaal Effenaar

Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Bianca Stommel ,

Boho Dancer is een verrassend trio uit Denemarken dat bestaat uit een ontzettend ontwapende zangeres die wordt ondersteund door een drummer en bassist. Vanmiddag openen ze de Effenaar zaal van het Hit The City festival. De zaal loopt vol voor de folkliedjes met een twist.

Gezien
Boho Dancer, op 18 november 2012 tijdens Hit The City, in de Effenaar.

Muziek
De set wordt geopend met twee liedjes die perfect in de folktraditie passen. Akoestische gitaar, ukelele, ritmische drums en bas lichtjes op de achtergrond. Het doet denken aan First Aid Kit waarbij in de verte soms wat country doorklinkt. Anders dan First Aid Kit is Boho Dancer heel intens en pakt de zangeres het publiek direct bij je strot. Als de set verder gaat, wordt het folky karakter steeds meer ingeruild voor country. Het laatste deel van de set wordt een prettige combinatie van deze stijlen gespeeld. 

Plus
De grootste plus van het optreden is Ida Wenøe, zangeres van Boho Dancer. De oprechte glimlach bij het horen van het steeds luider wordende applaus na ieder nummer is een lust voor het oog. Hier staat iemand die gewoon ontzettend geniet van de waardering die ze van de zaal krijgt. Muzikaal gezien staat ze er ook. Waar op EP ‘Furry Skin’ haar stem wat ielig klinkt, is die vanmiddag vele malen intenser. De prachtige uithalen en een kleine snik in haar stem zijn heerlijk om te horen. Ondersteund door haar twee muzikanten zet de band een prachtige set neer die uitblinkt in afwisseling en kwaliteit. Hoogtepunt van het optreden vormt ‘Caldera’, een nummer dat wordt ingeleid door een emotioneel verhaal over de moeilijke tijd die mensen in haar omgeving hebben gehad. Het nummer dat ze met bijna tranen in haar ogen ten gehore brengt, bestaat uit een combinatie van alle stijlen die de band tijdens het optreden heeft laten zien.

Min
De country georiënteerde nummers gaan wat meer richting de poppy kant en komen wat minder oprecht over. Er zit wat minder emotie in en daardoor komt het wat minder binnen. De band doet er goed aan om meer de folk koers te varen.

Conclusie
Boho Dancer heeft laten zien vele gezichten te hebben. In het eerste deel echt pure folk, deel twee met meer een country gezicht. Uiteindelijk wordt afgesloten met een combinatie van de twee waarin de folk kant de boventoon voert. Vooral het eerste en laatste onderdeel van de set maken grote indruk. De glimlach van de zangeres is bovendien sowieso goed voor een puntje extra.

Cijfer
7,5 + 1 voor de glimlach = 8,5