This Is A Standoff biedt geen mosterd na de maaltijd This Is A Standoff biedt geen mosterd na de maaltijd

“We gave up everything just to be here!”

, Tekst: Roy Verhaegh

This Is A Standoff biedt geen mosterd na de maaltijd

“We gave up everything just to be here!”

Tekst: Roy Verhaegh ,

Waar punkbands tegenwoordig regelmatig te zien zijn in gelegenheden als Dynamo of Kafee Aloys, is This Is A Standoff vanavond te zien op een bijzondere locatie. Nee, niet in de Effenaar of het Klokgebouw, maar in het Gaslab van de Technische Universiteit.

“We gave up everything just to be here!”

De hoofdact van vanavond is weliswaar This Is A Standoff, maar de avond draait om de Eindhovense band 9th Wonders. Zij kwamen namelijk dit voorjaar als publieksfavoriet uit de bus bij de bandwedstrijd De Kleine Prijs van Nederland. Dat betekent dat ze een act uit mochten zoeken waar ze het voorprogramma voor mochten verzorgen in het Gaslab. De keuze viel op This Is A Standoff, die volgens hun tourschema nog ergens in Groot-Brittannië zitten, maar voor de gelegenheid wel een uitzondering willen maken.

Eerst is er Carpenter, een band die doet denken aan bands als Social Distortion en Hot Water Music. Ze laten zich omschrijven als boerenpunk, omdat hun teksten vaak gaan over de strijd van de boeren in Canada tegen de opkomende agricultuur. Gitarist Ryan Howlett kan er niet bij zijn vanavond en daarom neemt gitarist John Meloche van This Is A Standoff zijn taak over. Hij doet zijn ding, maar laat de band zelf in de spotlights staan. En dat laat zanger Daniel Sioui zich ook niet ontnemen. Deze beste man zit boordevol energie, wat hij uit door geregeld hoog in de lucht te trappen. Deze energie slaat echter niet over op het publiek. Deze ziet de band mak aan, ondanks dat ze een strakke set aan nummers neerzetten, met onder andere het nummer ‘Mean Things’.

Vervolgens is de beurt aan de band waar de avond om draait: 9th Wonders. Een band die zichzelf duidelijk heeft gevoed op een dieet van de bekende en onbekende punkcovers, waarbij namen als Anti-Flag en Blink 182 geregeld opkomen. Wat begint als een uiterst energiek optreden waarbij ze er goed inhakken, begint het na twintig minuten toch al gauw eentonig te worden. Tevens is het erg duidelijk dat alleen bekenden, familie en vrienden van de band echt losgaan. Een kortere set had meer indruk gemaakt, want de band beschikt over een gezonde portie energie. Leuke bijkomstigheid was de inbreng van een kazoo, die door een vriend van de band bespeeld wordt.

Rond 22.15 uur is het dan eindelijk tijd voor de hoofdact, hoewel je haast zou gaan denken dat ze een na-programma verzorgen. De zaal is beduidend minder druk. Een gegeven dat de pret niet mag drukken. Aanleiding voor de tour van This Is A Standoff is de nieuwe EP ‘Be Delighted’, maar natuurlijk komen vanavond ook de andere twee albums aan bod. Van de nieuwe EP komen nummers voorbij als ‘We’re Really Doing It’ en ‘Head In The Sand’.

Zanger Steve Rawles maakte een ietwat vermoeide indruk. De praatjes tussen de nummers zijn van korte duur en niet echt noemenswaardig. Ook houdt hij zich tijdens zijn dansjes ietwat in. Maar dat belemmert hem niet van het tonen van zijn inmiddels typerende glimlach.  De nummers worden strak gespeeld en de band niet op fouten te betrappen. Maar misschien valt dit te wijten aan het gitaargeluid dat lastig te onderscheiden is. De hoge noten komen voornamelijk niet helemaal goed door, waardoor het soms even duurt voordat men goed door had welk nummer er gespeeld werd.

Na een set van ruim een uur volgt nog een toegift in de vorm van ‘Days Go By’. Daarna komt er een einde aan een optreden op deze bijzondere locatie. Een locatie die bewijst waardig te zijn voor het plaatsen van dit soort bands en dit dus gerust vaker mag doen.

This Is A Standoff, Gezien: Gaslab TU/eindhoven, 8 september 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven